ANNONS

A-lagare tar över finsalongen

Bellmantolkaren Thord Lindé går in i rollen som Fredman, i den franska salongen i Nyckelvikens herrgård.
Bellmantolkaren Thord Lindé går in i rollen som Fredman, i den franska salongen i Nyckelvikens herrgård.
Dansen 2014.
Dansen 2014.
En a-lagare som fallit från toppen till botten kommer till Nyckelvikens herrgård nästa söndag.

Det är Fredman, en av Bellmans mest kända karaktärer, som får nytt liv på Nyckelvikens dag.
ANNONS

En gång var han urmakare vid hovet, men Carl Michael Bellmans berömda epistlar om Fredman skildrar hans liv i rännstenen i 1700-talets Stockholm. Där hade han hamnat sedan han tittat för djupt i flaskan.

– Fredman fanns på riktigt, han var en a-lagare som alla kände till. Men Bellman vänder på samhällsperspektivet och dubbar honom till riddare av Bacchi orden i sina visor, berättar trubaduren och Bellmantolkaren Thord Lindé.

Lokaltidningen Mitt i träffar honom vid Nyckelvikens herrgård, en solig sensommardag. En ljum bris strömmar in genom dörren till franska salongen, där han slagit sig ner med sin gitarr. Om­given av 1700-talsmålningar sjunger han Epistel 24, där Fredman bönar och ber om att få en sup på krogen Bruna dörren.

Med sin grå och tufsiga peruk, sin inkännande stämma och sina tidstypiska kläder ger Thord Lindé den olycksalige Fredman nytt liv.

– Bellman skildrar honom så att man verkligen förstår drivkraften och frustrationen bakom alkoholism. Hans sätt att berätta om människor gör dem allmän­mänskliga, säger Thord Lindé som fördjupat sig i Bellmans verk ända sedan unga år och ofta uppträder som Fredman.

Nästa söndag har turen åter kommit till Nyckelvikens herrgård, där han sjunger och agerar Fredman ihop med trion Fredmans stråkar. Då är det Nyckel­vikens dag, för femte året i rad. Klockan 11–16 kan allmänheten lyssna på historiska föredrag, lära sig 1700-talsdanser, höra konserter och lära sig om tidens mode.

Barnen kan dessutom gå på spökvandring, hässja hö och sminka och klä ut sig i 1700-talskläder. Och även vuxna kan ses i tidstypiska dräkter – de ska spatsera runt och utstråla 1700-tal.

Härligt, tycker Thord Lindé, som kan mycket om epoken.

– Det var Bellman som gjorde att jag fastnade för 1700-talet, jag ville veta mer om tiden och kontexten han verkade i. Allt han gjort är så rasande bra. Språket är fantastiskt vackert och texterna otroligt intrikata till formen.

ANNONS

Nyckelvikens herrgård stod klar vid 1700-talets mitt, idylliskt belägen med utsikt över Nyckelviken och Lilla Värtan. Här levde man överklassliv, långt borta från den misär Fredman och hans olycksbröder levde i. Men Bellmans diktning om den försupne urmakaren rymmer så mycket mer än bara elände, betonar Thord Lindé.

– Både döden och glädjen är starkt närvarande i Bellmans diktning. Den förra episteln var dyster men nu ska jag sjunga något glatt! säger han bestämt.

Han väljer Epistel 2 där Fredman uppmanar Fader Berg att spela på sin fiol, för att fylla alla kroggäster med glädje. Och det är faktiskt så att man ser dem framför sig, mitt i den franska salongen: 1700-talets arma krogbesökare som lindrade sin smärta med vin och sång.

Fredman fanns på riktigt, han var en a-lagare som alla kände till.Thord Lindé

Fakta

Dansa, se på dräkter och hör musik

Aktuellt: Nyckelvikens dag, nästa söndag den 6 september 11–16.

Program i urval: Helene Svensk visar dräkter (12 och 15.30). Thord Lindé och Fredmans stråkar (13 och 15). Prova på dans (13.30). Historiska föreläsningar av My Hellsing (12.30 och 14) och Mats Hayen (12.30 och 14.30). Museet öppet.

För barnen: Utklädning på 1700-talsvis. Spökvandring, höhässjning, ponnyridning med mera.

Arrangörer: Nyckelvikens herrgård, Nacka hembygdsförening, Gustaf III:s vänner i samarbete med Nacka kommun.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.