ABBA-Björn i kamp mot hedersrelaterat våld

2016 års hederspristagare. Björn Ulveaus (priset delas med Benny Andersson), Susanna Alakoski, Pernilla August, Ingegerd Råman och Eva Lindström.
2016 års hederspristagare. Björn Ulveaus (priset delas med Benny Andersson), Susanna Alakoski, Pernilla August, Ingegerd Råman och Eva Lindström.
Björn Ulvaeus från Abba vann nyligen Stockholm stads kulturpris tillsammans med kollegan Benny Andersson. Nu skänker Björn sin del av summan, 50 000 kronor, till organisationen Kvinnors nätverk som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck.

– Det känns naturligt att mina kulturprispengar går till att stärka och hjälpa flickor och kvinnor ur förtryck, säger Björn Ulvaeus i en kommentar till Kvinnors nätverks sajt.

Priset delar han med Benny Andersson, ett hederspris som Stockholms stad delar ut varje år till kulturutövare som har haft stor betydelse för staden och dess kulturliv.

Kvinnors nätverk menar att gåvan inte bara handlar om pengar. Den ger också uttryck för ett engagemang kring hedersrelaterat våld och förtryck.

– Vi är oerhört tacksamma för stödet från Björn Ulvaeus. Pengarna kommer att användas till att stödja fler ungdomar och kvinnor som utsätts för våld och förtryck från närstående, och i synnerhet hedersrelaterat våld och förtryck, säger Leila Qaraee, ordförande i Kvinnors Nätverk.

– För oss som arbetar med dessa frågor är det helt avgörande att även kända människor engagerar sig. Det bidrar till att påverka allmänhet och politiker och föra frågan högre upp på dagordningen, och i slutändan rädda liv.