Min lokala hjälte

ABC-staden Vällingby åter ideal när Stockholm växer

För Mina Heliste, Jamila Heliste, 4, och Baba Galleh Sarr är Vällingby den ABC-stad som stadsdelen var tänkt att vara. "Du har ju liksom allt här" säger Mina, som jobbar i Hässelby och umgås med familj och vänner i hemorten.
För Mina Heliste, Jamila Heliste, 4, och Baba Galleh Sarr är Vällingby den ABC-stad som stadsdelen var tänkt att vara. "Du har ju liksom allt här" säger Mina, som jobbar i Hässelby och umgås med familj och vänner i hemorten.
Vällingby blev 1954 Sveriges första ABC-stad med arbete, bostad och centrum.

Konceptet har i decennier legat på hyllan - fram till nu.

I ett stort forskningsprojekt för ett växande Stockholm dammar experter av den gamla modellen.

Den gamla idén om ABC-staden (arbete, bostad, centrum) dammas av när forskare, experter och företag tar sig an en av samtidens största utmaningar – bostadsbristen kombinerat med en snabb inflyttning till Stockholm.

– Fram till år 2050 kommer det att behövas 450 000 – 500 000 nya bostäder i Stockholm, säger Fredrik Bergström, affärsområdeschef på WSP.

Södertörns högskola drar därför igång sitt största forskningsprojekt någonsin. 15 forskare från skolan ska under tre år samarbeta med experter från flera företag, bland andra WSP som jobbar med stadsutveckling över hela världen.

Målet för forskningen är välmående ABC-orter där både innevånare och företag kan leva och utvecklas. Samtidigt ska problem som segregation, trafikkaos och otrygghet minska. Ett av problemen forskningen syftar till att lösa är att en stor del av Stockholms befolkning tvingas resa långt för att komma till jobbet. Befolkningen i södra Stockholm reser i hög grad till city eller norra Stockholm när de ska arbeta.

– Stockholmarna får tillbringa tid på överfulla tåg och på Essingeleden där de sitter fast i bilköer, säger Fredrik Bergström.

Därför kommer projektet som kallas ”reinventing the suburb” ta reda på vad det är som får företag att etablera sig och utvecklas på en ort. Med hjälp av kunskapen ska fler arbetsplatser kunna skapas i Stockholms södra delar, samtidigt som trycket på de norra delarna minskar.

Forskningen genomförs med både empiri (hårda fakta), exempelstudier och intervjuer. Ett annat mål är att ta reda på är om orterna ger möjligheter till meningsfulla möten mellan människor med olika bakgrund och boendeform, vad som får människor att trivas och utvecklas på en ort och hur de lever sitt vardagsliv

– Kan du berätta vilka du umgås med och hur ni träffades, är en fråga som kan komma att bli ställd, säger Apostolis Papakostas, som är professor i sociologi och ledare för hela projektet.

Forskningsprojektet ska bland annat studera om det finns vägar för att bygga bort segregationen i Stockholm, exempelvis genom att bygga mer bostadsrätter i områden med många hyresrätter, och vice versa.

Är Vällingby en ABC-stad för dig?

Det var på 1950-talet som Vällingby blev en av de främsta ABC-städerna i landet. Nu är konceptet i ropet igen. Men hur ser det ut i Vällingby i dag?

9 augusti, 16.00

Carl Axeldahl, Vällingby:

– Ja, det är jättebra. Här handlar vi alltid. Men det är inte jättelätt att träffa nytt folk och vi umgås inte så mycket med andra som bor i vårt område. I vårt hus bor det personer med massor av olika bakgrunder, men det är svårt att säga hur man skulle kunna göra för att det ska bli lättare att mötas.
Najett Benchaouch, Vällingby:

– Nej,det tycker jag inte riktigt, det finns mycket misär här på vissa håll. Jag är sjukskriven och ser att det är många hemma om dagarna, det finns inte jobb. Det behövs fler arbetstillfällen i Vällingby. Och på fritiden åker jag ofta in till stan för att träffa mina vänner, de kommer inte hit utan vi möts oftast upp på Söder. Så tror jag många gör.
Yvonne Zellman, Hässelby villastad:

– Ja, det tycker jag, det är som det var tänkt. Jag jobbar här, men bor i Hässelby så det är nära. Här i Vällingby kan jag handla och uträtta ärenden innan jag åker hem, men när jag ska umgås med nära och kära får jag åka in mot stan.