Åbergs tyg ger fräschare Roslagsbana

Totalt kommer ansiktslyftningen av Roslagsbanans 101 vagnar att gå på 500 miljoner kronor.  Foto: Lars-Henrik Larsson
Totalt kommer ansiktslyftningen av Roslagsbanans 101 vagnar att gå på 500 miljoner kronor. Foto: Lars-Henrik Larsson

500 miljoner kronor satsar SL på att ge vagnarna på Roslagsbanan en rejäl ansiktslyftning. Redan nu rullar två tillgänglighetsanpassade vagnar på banan. Kanske är du en av dem som har fått åka med någon av de två nyupprustade vagnar som sedan ett par veckor rullar längs Roslagsbanan? Då har du fått en försmak på hur alla vagnar kommer att se ut 2017 då banans samtliga 101 vagnar har fått sig en ordentlig uppfräschning.

– Med det vi gör nu är Roslagsbanan på gång att bli en väldigt modern järnväg, säger Jesper Pettersson, informatör på SL.

Vagnarna bli ljusare, får ett nytt informationssystem där nästa station anges både på en ljusskylt och via en inspelad röst. Stolarna får ett nytt tyg, designat av Lasse Åberg.

– Det kommer att se ut litet mer som på pendeltågen, säger Jesper Pettersson.

En viktig del i projektet är att 32 vagnar kommer att tillgänglighetsanpassas. Golvet i dessa kommer att vara lägre så att man kan gå eller rulla in med rullstol eller barnvagn utan höjdskillnad.

Det är den första tillgänglighetsanpassningen sedan Roslagsbanan togs i bruk 1885, för 127 år sedan.

– Det är ett svårt och komplext system, byggt för länge sedan då man hade andra tankar och krav på tillgänglighet, säger Jesper Pettersson.

Allt som allt kommer upprustningen av de 101 vagnarna att kosta 500 miljoner kronor. Alla vagnar beräknas vara klara 2017 men upprustningen är redan i full gång. Fem till sex vagnar kommer hela tiden befinna sig i Malmö där de byggs om. Något som resenärerna redan nu märker.

– Det är många som klagar på trängsel i rusningstrafiken. Det är väldigt tråkigt men också väldigt svårt att göra någonting åt, säger Lars- Henrik Larsson, trafikchef på Roslagståg.

Roslags- banan är på väg att bli en väldigt modern järnväg.Jesper pettersson informatör på sl