ANNONS

ABF ska driva konfliktomsusat kulturhus

Ny ledning ska sätta punkt för konflikterna mellan Tensta träff och kulturförvaltningen.
Ny ledning ska sätta punkt för konflikterna mellan Tensta träff och kulturförvaltningen.
Med ABF som hyresgäst hoppas kulturförvaltningen på mer sammanhållen verksamhet i Tensta träff. Men hos Föreningen kulturhuset Tensta träff, som åker ut ur lokalerna till nyår, är bitterheten stor.
ANNONS

Tensta träff ska bli ett kulturhus, med ABF (Arbetarnas bildningsförbund) som förvaltare. Det väntas kulturnämnden fatta formellt beslut om i december.

ABF ska bland annat bedriva komvux- och SFI-undervisning i lokalerna, parat med studiecirklar och musikverksamhet.

– Vi vill fylla huset med olika former av bildning, och framför allt skapa en rörelse av egenmakt. Vi ser det här som en kraftstation, som tar tillvara människors energi och omvandlar den till konkret samhällsutveckling, säger Katarina Gold vid ABF Stockholm.

Johanna Karlsson vid kulturförvaltningen hoppas att verksamheten ska bli mer samordnad under ABF.

– Det vi har sett som en brist är att det har varit många aktörer som inte har kunnat samverka för att ta emot besökarna, säger Johanna Karlsson.

Driftsöverlåtelsen sätter punkt för en lång och konfliktfylld relation mellan Stockholms stad och Föreningen kulturhuset Tensta träff, som har ansvarat för lokalerna sedan 2009.

Enligt Johanna Karlsson har föreningen inte lyckats locka tillräckligt många besökare till huset, och inte gjort det mer tillgängligt.

– Vi har stöttat Föreningen kulturhuset Tensta träff i många år och haft en dialog med dem om hur våra krav på tillgängligheten och skapandet av kulturprogram inte har uppfyllts, säger hon.

Gregor Wroblewski, ordförande för Föreningen kulturhuset Tensta träff, ger inte mycket för de argumenten.

ANNONS

– Det är skitsnack, rent ut sagt. Kulturförvaltningen har dragit ner vårt verksamhetsbidrag med 47 procent. Vi säljer ljudteknik och stolar för att det ska gå ihop sig. Det här är inte ett civiliserat sätt att avveckla vår verksamhet på, säger Gregor Wroblewski.

Föreningen kulturhuset Tensta träff ska vara utflyttade till årsskiftet. När ABF ska flytta in är ännu inte helt klart.

Lokalerna har också ett stort renoveringsbehov, och fastighetsägaren Sisab vill byta ut fläktsystemen. Ännu finns inget beslut om när det arbetet ska inledas.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.