Min lokala hjälte

Abir såg tjuvarna lämna Owes hus

Inbrottstjuvarna tog sig in genom att krossa altandörren. Owe Birgerson är tacksam över att Abir Holmberg såg till att tjuvarna greps.
Inbrottstjuvarna tog sig in genom att krossa altandörren. Owe Birgerson är tacksam över att Abir Holmberg såg till att tjuvarna greps.
Abir Holmberg gjorde allt rätt när han blev vittne till ett inbrott i grann­huset. Han var uppmärksam på detaljer, förstörde inga spår och larmade polisen, som kunde gripa de flyende männen.

– Man skärper till sig när det bränner till, säger han.

Det var en mörk vinterkväll för två veckor sedan som det hände. Abir var ensam hemma och surfade på nätet när han från fönstret såg en okänd bil parkera slarvigt utanför grannens infart. När han såg att två män efter en stund kom ut från huset med snabba rörelser och lastade in en 50-tums-tv i bilen, trodde han först att grannarna Owe Birgerson och Käthie Malmström kanske sålde den till männen.

– Men man brukar kanske vara mer försiktig när man ska köpa en tv – de nästan kastade in tv:n i bil­en, säger Abir Holmberg.

När Abir insåg att han var vittne till ett inbrott sprang han till ytterdörren för att stoppa tjuvarna.

– Jag tog tag i dörrhandtaget och skulle gå ut och säga till dem, men insåg att jag hade kommit för sent.

Tjuvarna hade redan hunnit starta bilen. Men Abir lade bilens modell, färg och några siffror från registreringsnumret på minnet. Han hade också tänkt på hur gärningsmännen såg ut och ungefär hur gamla de var. Och så larmade han polisen, som började leta efter fordonet.

Owe och Käthie var på sina jobb i Stockholm när inbrottet skedde. När de fick reda på vad som hade hänt, begav de sig hemåt.

– Det kändes overkligt på något sätt, säger Käthie.

Vid Skurubron såg Owe och Käthie en polisbil med blåljusen påslagna samt en annan bil vid sidan av vägen. Vad de inte visste då var att det var tjuvarna, som precis hade brutit sig in deras eget hus, som då greps.

Polisen hade fått syn på bilen när gärningsmännen flydde från Värmdö. Med sirenerna påslagna hade de kört om fordonet på Skuru­bron och stoppat männen.

I bil­en hittades stöldgodset, som förutom tv:n bestod av smycken och några flaskor sprit. Nu är männen, som är mellan 20 och 30 år gamla, häktade och rättegång väntar.

Få bostadsinbrott klaras upp – oftast finns ingen misstänkt för brottet. Polisen uppger att det ofta är uppmärksamma grannar som ser till att inbrottstjuvar kan gripas.

– Allmänheten är vår bästa iakttagare, säger Helge Dahlin, närpolischef i Nacka.

Nu är både polisen och grannarna tacksamma för Abir Holmbergs insats.

– Han ska verkligen ha en eloge, säger Käthie Malmström.

Imponerade är de också.

– Polisen föreslog att jag skulle bli polis själv, säger Abir och skrattar.

Men själv är han ödmjuk inför berömmet.

– Jag är bara glad att jag kunde hjälpa till och göra något bra, säger Abir.

Fakta

Få inbrott klaras upp

Under 2011 uppklarades endast fyra procent av bostadsinbrotten i Sverige, då en eller flera personer kunde bindas till brottet.

Det anmäls 21 procent fler villa­inbrott nu än för tio år sedan.

Antalet anmälda inbrott i villa och radhus i landet ökade med 1 procent under 2012. Inbrott i lägenheter minskade med 12 procent under samma period.

Källa: Brå