ANNONS

Absurt om krig på Sköndals nya teater

Ur pjäsen Familjehistorier som har premiär på onsdag.
Ur pjäsen Familjehistorier som har premiär på onsdag.
Ensemblen som spelar Familjehistorier.
Ensemblen som spelar Familjehistorier.
Familjehistorier beskrivs med ord som mörk och mardrömslik men också ömsint och rolig.
Familjehistorier beskrivs med ord som mörk och mardrömslik men också ömsint och rolig.
Familjehistorier, en absurd pjäs om krig sett ur ett barnperspektiv, blir teatergruppen Accénts första stora satsning på Sköndalsgården. Premiär på onsdag.
ANNONS

Den ideella teatergruppen Accént hade länge sitt högkvarter inne i stan. 2012 stod man plötsligt utan ekonomiskt stöd från Norrmalms stadsdel. Då kom dåvarande kommunpolitikern och Sköndalsbon Tomas Rudin till undsättning.

”Här tycker jag ni ska vara”

– Han bjöd ut mig till Sköndalsgården och sa att ”här tycker jag ni ska vara”. Så det är tack vare honom vi är här nu, säger Linda Krüger, Teater Accénts grundare och konstnärliga ledare.

Teatergruppen har en bred verksamhet, med både kurser, utställningar och livemusik-kvällar. Målgruppen är för det mesta barn, ungdomar och unga vuxna.

”Det är väldigt absurt”

Men den första stora uppsättningen på Sköndalsgården är inget för den yngsta publiken. Familjehistorier av den serbiska dramatikern Biljana Srbljanovic beskrivs med ord som mardrömslik och grotesk. Den har sitt ursprung i konflikten i det forna Jugoslavien.

– Den skildrar krigets fasor med barnets blick. Skådespelarna är vuxna som spelar barn som spelar vuxna. Det är väldigt absurt och bitvis roligt men också mörkt och våldsamt, säger Linda Krüger.

Pjäsen har premiär på onsdag 26 april och spelas till och med 6 maj på Sköndalsgården. Den 10 maj är det dags för nästa föreställning som heter ReAct och är ett scenkonstverk med både skådespelare och musiker, på temat flykt.

– Sen kommer vi också att satsa mycket på småbarnsteater, säger Linda Krüger.

 

 

ANNONS