ANNONS

Abwe vill bli jämställd

Abwe Mauridi från Skarpnäck tycker att hans egen generation är mer jämställd, men att gamla normer fortfarande lever kvar.
Abwe Mauridi från Skarpnäck tycker att hans egen generation är mer jämställd, men att gamla normer fortfarande lever kvar.
Skarpnäcksbon Abwe Mauridi, 20 år, vill vara en förebild för den yngre generationen. Nu ska han gå en jämställdhetskurs för män som anordnas i helgen.

– Vi är fortfarande inte riktigt där, säger han.
ANNONS

Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men fortfarande finns mycket att jobba med. Kvinnoföreningen Asov vill ändra på detta och anordnar i helgen en jämställdhetskurs för män i Skarpnäcks kulturhus.

– Vi har jobbat med att förebygga våld i nära relationer och sexuellt våld. Men det går inte bara att stärka och utbilda kvinnor, vi måste bjuda in männen och ändra på attityder, säger Jeanne Masimango, ordförande i Asov Stockholm.

Under flera träffar kommer deltagarna att ha samtal med bland annat RFSU för att prata om sexualitet och normer. Kursen vänder sig främst till afrikanska män. Enligt Jeanne Masimango beror det på att de är en grupp som ofta in exkluderas i samtal om jämställdhet.

– Om vi vänder oss till alla män så faller den här gruppen mellan stolarna, säger hon.

En av deltagarna är 20-åriga Abwe Mauridi från Skarpnäck. Han arbetar som ungdomsledare och vill gå kursen för att vara en förebild och sprida kunskap vidare.

– Min generation har kommit långt. Vi är uppväxta i Sverige, informerade och läser mycket om jämställdhet på sociala medier. Men vi är fortfarande inte riktigt där. Det finns fortfarande massa könsroller, säger han.

Däremot tycker han att samtalen om jämställdhet som kursen bjuder in till inte borde vara uppdelad på kvinnor och män.

– Då skulle det kunna vara en bättre diskussion. Mer kunskap gör världen till ett bättre ställe för alla, säger han.

ANNONS