Åbybergskyrkan blir spelhåla på lördag

Livespel och brädspel event vid Åbybergskyrkan. Från vänster:Erland Eiasson, Naimi Eliasson, Johathan Olsson, Ragnhild Eliasson och pappa Jonas Eliasson.
Colt Express är ett av alla brädspel man kan testa i Åbybergskyrkan på lördag.
Mellan lördag och söndag kommer Åbybergskyrkan att fyllas med brädspel och rollspel.
– När man rollspelar kan man pröva en annan sida av sig själv, säger arrangören Jonathan Olsson.

Kanske är inte rollspel och brädspel det första man förknippar med kyrklig verksamhet. Men i helgen kommer de att fylla Åbybergskyrkan.

Då anordnas ett konvent som pågår i ett helt dygn. Det börjar med brädspel klockan tio på lördag förmiddag. Efter lunch börjar rollspelen som håller på till 23 på kvällen, med avbrott för middag. Ett par rum i kyrkan blir sovsalar men de som vill kan stanna uppe och fortsätta spela. Ett par av kommunens bibliotekarier kommer att ha med sig fantasyböcker under dagen.

Spel och moral

Jonathan Olsson och Jonas Eliasson ingår i planeringsgruppen och blev inspirerade av ett liknande evenemang i Älvsjökyrkan.

– Det är populärt bland ungdomar och kan vara ett forum för att diskutera moraliska frågor, säger Jonas Eliasson.

Livespel och brädspel event vid Åbybergskyrkan. Från vänster:Johathan Olsson, Ragnhild Eliasson och pappa Jonas Eliasson.

Johathan Olsson, Ragnhild Eliasson och Jonas Eliasson.

60 personer har redan anmält sig men fler kan komma. De flesta är från Vallentuna. Anmälningstiden har gått ut men i mån av plats är fler spelsugna välkomna. Och man behöver inte höra till kyrkan.

– Utmaningen är att de inte ska känna sig för styrda. För sedan bestämmer spelarna själva vad som händer, säger Jonas Eliasson.

Han ska leda ett det nya svenska spelet Svärdets sång. 

Livespel och brädspel event vid Åbybergskyrkan. Från vänster:Erland Eiasson,

Erland Eliasson fick rollen Tuco i brädspelet Colt Express, där man leker tågrånare i Vilda västern,

Sonen Erland, 8 år börjar bli lite otålig men när det blir dags att prata brädspel piggnar han till. Pappa packar upp spelet och läser reglerna och snart är alla runt bordet inne i spelet.

– Även brädspel är väldigt populärt, säger Jonas Eliasson. Många är samarbetsspel där man inte vinner över varandra. Så man behöver inte oroa sig över att förlora, i så fall gör man det tillsammans. Som i rollspel.