ANNONS

Åbygården kan räddas tack vare arkeologiskt fynd

Den gamla skolan Åbygården från 1922 kan rivas när centrum ska förtätas i Västerhaninge. I dag utgör gården Västerhaninges fritidsgård. Till höger Sune Nilsson, en av många som velat bevara gården.
Sune Nilsson från Haninge hembygdsgille gick själv i skola sex år i Åbygården och hans pappa var skolvaktmästare här. "Väldigt många Västerhaningebor gillar Åbygården. Det är nostalgi för oss. Vi tycker att kommunen ska försöka bygga bostäder på centrumanläggningen i stället", säger han.
Rivning eller inte? Gamla Åbygården i Västerhaninge har blivit en rejäl långkörare.

Nu kommer beskeden som kan stoppa en rivning – och äventyra hela nybostadsprojektet.
ANNONS

I flera år har kommunen planerat att bebygga Klockargårds- och Åbygårdstomten med nya bostäder.

Västergården rev man och från början siktade kommunen på 300 nya bostäder. Efter att Klockargården stoppades från rivning 2013 minskade man målet till 50-100.

Nu kan det bli ännu färre – om ens några.

I ett svar från kommunens planarkitekt till Haninge hembygdsgille, som även publicerats på sociala medier, framgår att själva Åbygården ligger inom fornlämningsområdet och att inga nya byggnader får tillkomma där. Fornlämningarna kan flyttas, men det skulle kosta och dessutom kräva länsstyrelsens tillstånd.

– Planarkitekten har dessutom sagt till oss att farliga godstransporter på vägen (Nynäsvägen) gör att man inte får bygga närmare vägen än 25 meter ifrån. Då blir det ju plötsligt inte så mycket plats kvar att bygga på. Vi undrar om det verkligen anses lönt med bostäder här om det bara får bli 20-30 lägenheter, säger Sune Nilsson från gillet.

Kommunens planarkitekt väntar just nu på en slutrapport av den arkeologiska utredningen. Eftersom centrumägarna sagt nej till bostäder i centrum är Åbygårdstomten enda chansen för kommunen att få till nya centrala bostäder i Västerhaninge.

Vill kommunen inte ge sig på fornlämningarna, så finns det ändå vägar runt för att lyckas med planerna.

Flytta vägen en bit bort, är en.

Britta Orring, Haninges mark- och exploateringschef, vill inte spekulera efter beskedet som kommit, men hon tycker att Åbygården kostar för mycket i drift för att bevara.

ANNONS

– Det är värt ganska mycket att kunna bygga så här nära stationen, och det ska mycket till för att bara skippa det. Ska man bygga bostäder här så måste man få till något rejält, det blir fånigt om bara tio personer kan bo här. Då kostar det mer än det smakar, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.