ANNONS

Åbyskolan har ökat antalet vuxna på skolgården

Åbyskolan och Haninge kommuns grundskolechef Pär Olsson.
Åbyskolan och Haninge kommuns grundskolechef Pär Olsson.
Åbyskolan har ökat antalet vuxna utomhus efter att två okända män för ett halvår sedan ska ha gått in på skolgården och tagit tag i två flickor.
Men mamman Canan Görgulu, 40 tycker att skolan mörkat händelsen.
ANNONS
Fakta

Detta har hänt

Måndag 8 juli lekte två flickor på Åbyskolans skolgård. Själva skolverksamheten höll stängt, men flickorna tillhörde skolans fritidsverksamhet.

Två män på moped eller motorcykel ska ha stannat och gått in på skolgården.

Enligt sjuåringarnas vittnesmål ska männen ha tagit tag i dem och försökt dra med dem, men de ska ha lyckats slita sig loss.

Sjuåringarnas vittnesmål är de enda vittnesuppgifterna som finns, men på en av flickornas armar dokumenterade polisen en rivskada efteråt.

Polisen har utrett händelsen som misshandel och försök till människorov.

I höstas lades utredningen ner i brist på spaningsresultat.

Mamman Canan Görgulu, 40, anmälde händelsen vid Åbyskolan till Skolinspektionen dagen efter att den skett.

– Jag kan inte säga att jag fått mycket information alls från Haninge kommun. Det är jag som sett till att det anmälts. Skolledningen har inte gjort något utan att jag behövt ligga på. Jag har fått ett brev hemskickat bara, säger Canan till Mitt i.

Okända ska ha försökt röva bort hennes dotter från skolgård

Innan årsskiftet lade polisen ner fallet i brist på spaningsuppslag.

Skolan har ökat vuxennärvaron utomhus

En manlig pedagog var rastvakt när händelsen skedde, men enligt skolan befann han sig på andra sidan skolgården och inte där flickorna lekte.

Rektorn Marie Lööf har inte velat kommentera fallet för Mitt i, men i utredningen från sommaren och hösten 2019 svarade hon:

”Skolan kommer framöver att öka antalet vuxna ute samt att vara extra uppmärksammad på om okända personer besöker skolan eller rör sig i skolområdets närhet för att säkerställa barnens trygghet.”

Canan Görgulu vid Åby Skolan i Haningen. Kidnappningsförsök

Mamman Canan Görgulu tycker inte att Åbyskolan tagit händelsen på allvar eftersom skolans övriga föräldrar inte informerats.

Rektorn har också uppgett att skolans pedagoger vid tillfället ”aldrig uppfattat att det kommit förbi några personer på motorcykel utanför skolans staket eller in på skolgården.”

Andra föräldrar informerades aldrig

Haninge kommun skriver i utredningen att det är ”olyckligt” att det inte fanns någon personal som hade uppsikt över den del av skolgården som flickorna befann sig på:

”Huvudmannen ser allvarligt på den händelse som inträffat , men finner inga omständigheter som tyder på att fritidshemmet brustit i sitt tillsynsansvar”, skriver kommunen i utredningen.

Det är fortfarande våra barn som drabbats av en händelse som man av någon anledning inte vill informera resten av skolan om

Canan Görgulu

Pär Olsson, grundskolechef på Haninge kommun, svarar i mejl på Mitt i:s frågor om händelsen.

Varför har inte skolan informerat andra föräldrar vid skolan? Borde det inte vara standard?

När det gäller informationshanteringen så måste man alltid göra en bedömning från fall till fall, här informerade vi i första hand de direkt berörda. Sedan uppmanade vi alla skolor och fritidshem samt förskolor att vara särskilt uppmärksamma på obehöriga som rör sig vid våra skolgårdar, svarar Pär Olsson.

Hur har bemanningen utomhus på Åbyskolan förändrats sedan händelsen?

Framförallt har vi sett betydelsen av att vara uppmärksam både innan och under skoltid men framförallt på rasterna. Under rasterna har vi redan rastvärdar utplacerade kring skolgården enligt schema, men också innan skolstarten.

– Vi erbjuder också olika rastverksamheter för att involvera eleverna och under fritids finns det vuxna ute tillsammans med eleverna. Vid extraordinära händelser förstärks också skolgården med personal.

Canan Görgulu är besviken på skolan:

– Det är jättebra att skolan gör något, men det är fortfarande våra barn som drabbats av en händelse som man av någon anledning inte vill informera resten av skolan om.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.