Adam är landets bästa bagare

Bagaren Adam Söderström fick rejält med deg för sin förstaplats i SM.
Bagaren Adam Söderström fick rejält med deg för sin förstaplats i SM.
Kanelbullar med smak av apelsin hjälpte honom att ta hem segern. Adam Söderström från Tumba är Sveriges bästa bagare.

– Det är jätteroligt, ­säger han.

Tumbabon Adam Söderström, 27, har bakat klart för dagen på bageri Petrus på Södermalm. För drygt en vecka sedan vann han SM och utsågs till Årets bagare.

– Det känns jättebra. Det var väldigt tuff konkurens med duktiga personer som var med, säger han.

Tvåa kom Mattias Wallmark, som äger Lundbergs konditori i Gröndal och som har tävlat i VM.

Sex bagare tävlade under tre dagar, två varje dag. Adam Söderström var först ut tillsammans med en annan kille.

– Jag var väldigt nervös innan och hade lite svårt att äta på morgonen. Men när man väl är där släpper det, säger han.

Dagen före fick han förbereda en deg och förväga. Dessutom fick han en råvarukorg med ingredienser som skulle användas till matbrödet.

Tävlingen innehöll olika del­moment. De tävlande fick baka 20 klassiska baguetter som alla skulle väga 250 gram och vara 55 centimeter långa, 20 freestylebaguetter, tio matbröd i två olika former, 20 croissanter, 20 pain au chocolat och kanelbullar.

– Man fick välja om man ville baka kanelbullar av klassisk vetedeg eller briochedeg som innehåller mycket smör och ägg, men som inte är kryddad med kardemumma. Jag valde vetedegen, vilket kanske var lite udda eftersom vi använder mycket briochedeg på bageriet, säger Adan Söderström.

Adams kanelbulle omnämndes i motiveringen och han fick beröm för både smak och form.

– Jag valde en fin ekologisk kanel från Indonesien som jag tycker väldigt mycket om och smaksatte med apelsin. Jag gjorde dem i form av en snäcka och flätade runt om, berättar Adam.

Han tog fram receptet för tävlingen. Bullarna har han nu bakat för första gången på Petrus.

Det mest nervösa var nog att använda ugnar som han tidigare inte använt.

– De bedömer både utseende, smak och metod och tittar mycket på hur man jobbar. Om det är rent och snyggt, strukturerat och ett bra upplägg på arbetet. Det är mycket som ska klaffa på kort tid.

Förutom äran fick Adam Söderström ett stipendium på 40 000 kronor som han kan använda till utbildning eller en resa.

– Jag tror att jag kommer att åka utomlands ett tag och gå en kurs eller praktisera på ett bageri. Kanske till Kalifornien eller Frankrike, Alsace eller Paris. Jag visste inte att man vann pengar, så jag har inte hunnit tänka så mycket på det.

Vad betyder vinsten för dig?

– Det är klart att det betyder mycket för min egenmarknads­föring.