Adam är Per Hammar i nya Tsatsikifilmen

Snart syns Adam Gutniak från Bromma på bioduken i nya Tsatsikifilmen.
Snart syns Adam Gutniak från Bromma på bioduken i nya Tsatsikifilmen.
Adam Gutniak som är Per Hammar i filmen, Emrik Ekholm som spelar Tsatsiki och Sara Vilén som gör rollen som Alva, tar en liten paus mellan intervjuerna under pressdagen.
Adam Gutniak som är Per Hammar i filmen, Emrik Ekholm som spelar Tsatsiki och Sara Vilén som gör rollen som Alva, tar en liten paus mellan intervjuerna under pressdagen.
12-årige Adam Gutniak från Bromma blir snart en filmstjärna.

Han spelar rollen som Per Hammar i Tsatsiki, farsan och olivkriget som har biopremiär den 11 december.

– Det känns både kul och lite konstigt, säger han.

Det är pressdag för filmen Tsatsiki, farsan och olivkriget. I lobbyn till ett hotell i Hammarby sjöstad sitter de tre barnskådespelarna Emrik Ekholm, Adam Gutniak och Sara Vilén. De har just avklarat en intervju med Kamratposten, och pausar genom att kolla lite i sina smartphones.

De är snart aktuella på bioduken i nya filmen om Tsatsiki – Tsatsiki, farsan och olivkriget – som går upp på biograferna i december.

Rollen som Tsatsikis bästa kompis Per Hammar görs av Adam Gutniak från Bromma. Han har tidigare spelat teater, bland annat på Stadsteatern, men det här är hans första filmroll. Han sökte aldrig till filmen utan blev ”headhuntad” av filmproduktionsbolaget efter att hittat honom på statist.se som han finns med i.

– Det är roligare att vara med i en film, och kanske lite lättare. Allt måste fungera på teaterscenen. När man spelar in film kan man ta om, eller plugga in repliker dagen innan tagning, säger Adam Gutniak.

Tsatsikifilmerna, som bygger på författaren Moni Nilssons böcker, gör comeback efter 14 år. I augusti kom boken Tsatsiki och Hammarn ut, som en introduktion till den nya filmen. Boken ”Tsatsiki, farsan och olivkriget” kommer ut samtidigt som filmen.

I nya filmen har Tsatsiki och Hammar hunnit bli elva år och Tsatsiki ska åka till sin pappa i Grekland över sommarlovet. Men det är kris i Grekland och både Tsatsikis pappas hotell och olivlund är hotade. Tsatsiki bestämmer sig för att rädda hotellet. Han tar hjälp av tjejen Alva, som han blir tillsammans med.

– När Hammar kommer ner till Grekland med Tsatsikis mamma blir det lite jobbigt när han upptäcker att Tsatsiki har blivit både bästa kompis och ihop med Alva, berättar Adam.

Filmen handlar om hur det är när vänskap sätts på prov.

Skådespelartrion lärde känna varandra ordentligt under de sex veckorna som de tillbringade tillsammans under inspelningstiden på Kreta. Nu hörs de dagligen via sociala medier.

– Det hände att vi blev lite irriterade på varandra, men det är också ett sätt att lära känna varandra, säger Sara Vilén.