ANNONS

Adam: ”Han höll kniven mot min mage”

Adam, Stureby, var på väg hem från tunnelbanan när han två rånare hotade honom med en kniv och tvingade honom att ge ifrån sig sina saker.
Rånaren lade sin hand på Adams vänstra axel när han gick på Sågverksgatan, på väg hem.
Adam var på väg hem från tunnelbanan i Stureby när två rånare hotade honom med en kniv och tvingade honom att ge ifrån sig sina saker.
På mindre än ett dygn rånades tre personer i Stureby.
– Jag blev förvånad, det är den lugnaste gatan i världen i vanliga fall, säger Adam.
ANNONS

Tio minuter efter midnatt, natten till i måndags, klev Adam, 26, av tunnelbanan i Stureby och gick Sågverksgatan hemåt. Det var inte särskilt mycket folk ute och han lyssnade på musik i sina lurar.

– Jag hade precis köpt nya lurar och de satt lite löst, jag var irriterad över det. Jag lyssnade på ganska låg volym och var medveten om ljuden omkring mig, berättar han.

Han gick förbi en parkering när någon lade en hand på hans vänstra axel.

När jag tittade ner såg jag att han höll en kniv mot min mage.

Adam.

– Det var ungefär på samma sätt som kompisar gör när de försöker överraska en, men jag tänkte att det knappast var någon jag kände som var där då. I nästa stund märkte jag att snubben var till höger om mig. Han sa att jag skulle ta av mig min ryggsäck och fortsätta gå. När jag tittade ner såg jag att han höll en kniv mot min mage, berättar Adam.

Man försökte medla – blev också rånad

Han uppfattade den ungefär som en Morakniv storleksmässigt.

– Jag blev chockad, men jag insåg snabbt vad som hände. Jag försökte bara göra som han sa.

Adam tog av sig ryggsäcken och upptäckte att det var två rånare. De hade båda uppdragna luvor och han uppfattar att de var i 20-årsåldern.

Rånarna krävde också att få hans telefon och plånbok.

ANNONS

– Jag räckte över telefonen, men försökte förhandla om plånboken. Jag hade en femhundring och sa att de inte skulle ha nytta av något annat. Det gick de med på.

Adam, Stureby, var på väg hem från tunnelbanan när han två rånare hotade honom med en kniv och tvingade honom att ge ifrån sig sina saker.

Adam fick lämna ifrån sig sin jacka till polisen som hoppas få en träff på den i sitt DNA-register. Foto: Anna  Ek

Då fick Adam syn på en annan man som kom gående mot dem och sa högt att han höll på att bli rånad.

– Han försökte prata med dem och sa att de skulle ge tillbaka min väska. Då slog snubben med kniven till honom med armbågen i ansiktet.

Rånarna hotade den andre mannen också och tvingade till sig hans väska och telefon. Sedan sprang de därifrån.

– Vi gick hem till mig och ringde polisen från min mammas telefon.

Tonårspojke rånades på eftermiddagen

Dagen därpå rånades en tonårspojke av tre unga killar på Fiskebyvägen i Stureby. Det var strax före 17 i måndags eftermiddag som de hotade honom med en kniv ooh tvingade till sig hans väska, telefon och klocka.

– Det finns likheter mellan rånen. Vi kommer definitivt att titta på om det finns något samband, säger Hampus Johannesson, kommunpolis vid Globenpolisen.

Förra onsdagskvällen rånades dessutom en man på Postiljonvägen, på väg hem från Svedmyra tunnelbanestation. I det fallet var det en ensam gärningsman, men även här hotade rånaren med kniv.

Kan det finnas ett samband mellan alla de här rånen?

– Det är klart att man tittar på sådana saker, och om det skulle vara så att det finns ett samband kommer vi att hitta det. Just nu tror jag inte att det finns tillräckligt för att säga att det är samma gärningsmän, men man kan inte utesluta det.

Polisen har ännu ingen misstänkt för rånen.

Hittade väskan

Adam fick tillbaka de flesta av sina saker dagen efter rånet. Någon postade en bild i den lokala Facebookgruppen på hans väska som låg slängd i en skogsdunge på andra sidan Örbyleden. Adam gick dit och där låg både hans och den andre mannens tillhörigheter utspridda.

Han säger att han blev förvånad över att bli rånad hemma i Stureby.

– Det är ett väldigt lugnt område. Det är den lugnaste gatan i världen i vanliga fall, jag går där varje dag.

Enligt Hampus Johannesson fins det ingen anledning till oro.

– Det är väldigt tryggt i Stureby. Men det är klart att det är en obehaglig upplevelse för den som drabbas, säger Hampus Johannesson.

 * Adam heter egentligen något annat.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.