ANNONS

Adam rappar till sitt ofödda barn

Adam Tensta
Adam Tensta bor kvar i Tensta men tänker flytta därifrån. "Jag hoppas få till ett lägenhetsbyte inom kort", säger han.
Adam Tensta jobbar ständigt på ny musik och räknar med att släppa flera låtar på svenska under 2016.
Adam Tensta jobbar ständigt på ny musik och räknar med att släppa flera låtar på svenska under 2016.
Omslaget till "Svart bäbis" är en oretuscherad bild av Jenny Nordlanders gravidmage.
Omslaget till "Svart bäbis" är en oretuscherad bild av Jenny Nordlanders gravidmage.
I maj väntas Adam Tensta bli pappa.

Hans nya låt "Svart Bäbis" är en slags kärleksförklaring till det blivande barnet och den har mötts av starka reaktioner.
ANNONS

Adam Tenstas förra skiva ”The Empty” släpptes förra året och innehöll självbiografiskt färgade låtar om ett smärtsamt uppbrott från en kärleksrelation. Inför skivan blev han intervjuad av Nöjesguidens chefredaktör Jenny Nordlander och kemi uppstod mellan dem.

– Hon intervjuade mig och the rest is history, säger Adam Tensta med ett skratt då vi träffar honom på ett kafé i Hornstull.

Efter att ha varit tillsammans i två månader bestämde de sig för att försöka få barn.

– Det gick på första försöket, säger Adam Tensta som fick graviditetsbeskedet när han var på turné i Zimbabwe.

Egentligen blev han inte så överraskad.

– Jag visste det hela tiden. Det var såklart en sjuk känsla. Men jag kände mig helt redo och inte ett dugg orolig.

Mycket av det Adam Tensta gör just nu handlar om det blivande föräldraskapet. Han skriver krönikor för Vi Föräldrar och videobloggar om vardagen i Youtube-kanalen ”Gravid vecka för vecka”. I januari släppte han singeln ”Svart Bäbis”. Där rappar han bland annat att han ger sitt barn tio pussar på kinden för varje n-ord. Tanken var att skriva låten som ett samtal mellan en förälder och ett barn.

– Det är som att barnet kommer hem och undrar varför folk säger elaka saker i skolan. Eller varför ingen ser ut som hen på tv.

Adam Tensta heter egentligen Adam Eriksson Taal och han växte upp med sin svenskfödda mamma och sina syskon i Tensta. Pappan kommer ursprungligen från Gambia.

ANNONS

– Det jag säger i låten är det jag önskar att någon hade sagt till mig när jag var liten. Om man aldrig ser någon svart på tv som tar plats så tror man det är omöjligt. Den första person som jag kände igen mig i och såg upp till var Martin Dahlin (svensk fotbollshjälte vid VM 1994, reds anm).

Många har hört av sig till artisten via sociala medier och tackat för låten. En ung tjej berättade att hon alltid tänkt att hon inte ska ha några barn.

”Som svart 14-åring är jag rädd att jag inte kommer kunna skaffa barn när jag blir äldre för jag vill inte att dom ska få höra det jag har hört eller gå igenom det jag gått igenom. Men din låt fick mig att inse att rasism inte ska stoppa min framtid”, skrev hon.

Adam Tensta tror att rasism måste bekämpas på flera plan.

– Det är upp till var och en att dra sitt strå till stacken. Det handlar delvis om att vara ödmjuk inför andras upplevelser om att vara utsatt.

Det officiella Sverige kan göra mer för att erkänna och motverka både dagens och gårdagens rasism i samhället, anser han.

– Man måste göra upp med den svenska självbilden och med hur landet har behandlat till exempel romer och samer. Första steget är att regeringen och myndigheter erkänner de fel som har begåtts.

Tidigare har Adam Tensta mest rappat på engelska. Efter att ha fått inspiration från artistvänner som Erik Lundin, Silvana Imam och Michel Dida tänker han fortsätta att skriva fler svenska texter.

Fakta

Vann en grammis 2007

Namn: Adam Eriksson Taal.

Artistnamn: Adam Tensta.

Ålder: 32 år.

Bor: I Tensta.

Familj: Mamma, pappa, flickvän, 6 syskon.

Yrke: Artist.

Bakgrund: Slog igenom 2007 med låten ”My Cool” och vann det året även en Grammis som årets dans-, hiphop- eller soulartist. Har turnerat i ett 40-tal länder.

Aktuell: Med singeln ”Svart bäbis”, som krönikör på Vi Föräldrar och videobloggare på sajten ”Gravid vecka för vecka”.

Fakta

Utdrag från "Svart bäbis"

”Låt ingen trycka ner dig, för du är allt de inte är när de ser sig i spegeln, din bruna hud, ditt hår i lockar, aldrig sett något vackrare, aldrig, pass på dom om de inte fattar det.

Hoppas du får din pappas tålamod, så många som man brinner på, så många idiots,

Hoppas du får din mammas envishet, för hon ger aldrig upp, det är inte mycket mer med det,

Svart bäbis, jag vill att du minns, när allting kommer omkring, så är hela världen din”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.