Den charmiga studion vid Fridhemsplan är fylld med instrument. Adam Taal, tidigare känd som Adam Tensta, lutar sig avslappnat mot sitt gula mixerbord.

Åtta år har gått sedan hans senaste album. Nu är Adam redo att introducera världen för sin nya skiva, en djupt personlig hyllning till hans mamma, Katarina.

– Det handlar om mig och min mamma och känslorna efter hennes bortgång. Det känns som en ära att få berätta om henne på det här sättet, säger han.

Byter artistnamn

Det nya albumet, som Adam har producerat själv, är präglat av en tydlig RnB-ton men skiljer sig från det hans fans kanske är vana vid.

– Jag tror att jag kan bidra med något som inte är standard eller så strömlinjeformat som mycket har blivit.

Adam Tensta är förd till arkivet. Nu blickar Adam Taal framåt.

Adam Tensta är förd till arkivet. Nu blickar Adam Taal framåt.

Johannes Äng

För Adam representerar varje album en nystart, och i denna anda har han tagit steget att byta sitt artistnamn från Adam Tensta till Adam Taal.

– Adam Tensta har förts till arkivet, det materialet och de upplevelserna finns redan där ute. Nu är det nya grejer som gäller, säger han bestämt.

Musik möter bordtennis

I samband med albumsläppet introducerar Adam även Katarina Cup, en ungdomstävling i bordtennis. Med ett leende på läpparna berättar han om de stunder han och hans mamma tillbringade vid pingisbordet i parken.

– Det jag inte visste första gången var att hon var sjukt bra på pingis. Man tänker att man har känt en person hela livet, jag blev chockad, säger han och skrattar.

Katarina Cup äger rum den 15 juni på Värmeverket i Bredäng och kommer att vara Sveriges första musik- och bordtennisfestival.

Visa vägen för unga

Med en målgrupp av femte- och sjätteklassare, samma ålder som Adam var när han spelade pingis som mest, strävar han efter att engagera unga från utanförskapsområden.

På kepsen står namnet både på albumet och Adams mamma, Katarina.

På kepsen står namnet både på albumet och Adams mamma, Katarina.

Johannes Äng

– Jag minns att det fanns många som var fett bra på att spela pingis, men ingen från vårt område har tagit det vidare. Jag vill göra vägen lite mer tillgänglig, säger han.

Festivalen kommer att erbjuda gratis lektioner i både pingis och musik. Dagen avrundas med en konsert där artister som Erik Lundin och L1na kommer att uppträda. Adam kommer också att göra sin första spelning med det nya albumet.

– Det känns kul att få komma tillbaka, säger han.