ANNONS

Adam Tensta lär Järvas unga allt om musikbranschen

Adam Taal, mer känd som Adam Tensta, är en veteran på den svenska hiphopscenen.
Adam Taal, mer känd som Adam Tensta, är en veteran på den svenska hiphopscenen.
I våras startade en utbildning där ungdomar från Järva har fått lära sig allt om hur musikbranschen fungerar. Som lärare har de haft ingen mindre än hiphopveteranen Adam Tensta – och i vår drar nya klasser igång.
– Jag vet att det finns ett enormt intresse för att syssla med musik i området. Många har drömmar om att bli något, men få har medlen.
ANNONS

Adam Taal, mer känd som Adam Tensta, har länge varit ett av de största namnen på den svenska hiphopscenen.

Det stora genombrottet kom redan 2007 med superhiten ”My cool” följt av den grammisbelönade debutskivan ”It’s a Tensta thing”.

Efter det har han hunnit släppa tre hyllade skivor, gästa på en rad andra stora artisters låtar, figurera i massvis av mediala sammanhang – och starta en utbildning.

Fler klasser i vår

Det var i våras som Adam drog igång utbildningen FRAMÅT och under två terminer har Järvas ungdomar fått lära sig allt om hur musikbranschen fungerar.

– Jag fick idén från att ha jobbat med det här svinlänge – och tagit den långa vägen. Så här i efterhand är det grymt att ha fått lära sig av misstagen, men jag tror inte att man behöver gå igenom samma misstag om det finns rätt information.

Utbildningen är inte en traditionell musikutbildning utan handlar om allt det runt omkring – från hur STIM fungerar till hur du lär dig varumärkestänk.

– Det är inte bara för blivande artister utan låtskrivare, producenter, managers – alla som vill lära sig om hur det fungerar i musikbranschen.

Distanskurs till hösten

Utbildningen, som är gratis, är exklusiv för ungdomar boende i Järva – området som Adam själv kommer ifrån.

– Jag vet att det finns ett enormt intresse för att syssla med musik i området. Många har drömmar om att bli något, men få har medlen. Det finns ett visst engagemang från fritidsgården, men där är man bara till en viss punkt, sedan går man vidare. Jag tyckte att behovet var störst här – och så kommer jag ju härifrån.

ANNONS

Jag vet att det finns ett enormt intresse för att syssla med musik i området. Många har drömmar om att bli något, men få har medlen.

Adam Taal

Och intresset för utbildningen har varit stort – så pass att Adam nu har bestämt sig för att köra igen nästa år. Klasserna drar igång i februari och redan nu kan du anmäla ditt intresse.

Till hösten planeras även en distansutbildning.

– Vi har märkt att det har varit stort tryck och att folk är trötta på att allt händer i Stockholm. Då känns det inte mer än rätt att erbjuda en distanskurs också.

Examensfest i city

När det nu har blivit dags för förstaårseleverna att ta examen ska det självklart också firas.

Lördagen den 1 december klockan 19.00 går en stor fest av stapeln på Grand Central by Scandic på Kungsgatan. I samband med detta kommer examenseleverna att uppträda, livepodda och hålla i panelsamtal.

Adam är helt klart stolt över sina elever.

– De har varit grymma. Det här har ju inneburit att gå tillbaka till skolbänken för många som kanske inte alltid haft så lätt för det. Konstnärssjälar brukar ha svårt att sitta still, men de har verkligen haft fullt fokus. Det har varit skitgrymt att få vara med på resan.

Är du intresserad av att söka till utbildningen? Skicka din ansökan till ansok.framat@gmail.com