Adam vill bli Årets bagare

Adam Söderström från Tumba laddar inför tävlingen Årets bagare som hålls nu till helgen. Tiden fram till tävlingen präglas av förberedelser. Han bakar samma bröd om och om igen. ”Som tur är har jag en mycket förstående arbetsgivare”, säger han.
Adam Söderström från Tumba laddar inför tävlingen Årets bagare som hålls nu till helgen. Tiden fram till tävlingen präglas av förberedelser. Han bakar samma bröd om och om igen. ”Som tur är har jag en mycket förstående arbetsgivare”, säger han.
150 bröd på sex timmar – och inget får gå fel.

I helgen kämpar Adam Söderström från Tumba om titeln Årets bagare.

– Det vore jätteroligt att vinna, säger han.

Det är tidig eftermiddag på bageri Petrus på Södermalm. Adam Söderström, 27 år, står och preparerar nästa dags pain au chocolat. Snart är det hemgång för bagaren som kom hit från hemmet i Tumba vid femtiden i morse.

– I dag ska jag ta det lugnt, men sedan ska jag träna varje dag efter jobbet fram till tävlingen, säger han.

I helgen avgörs tävlingen Årets bagare för första gången – Årets kock och Årets konditor är båda väl etablerade sedan länge. Adam är en av de sex finalister som på sex timmar ska baka 150 bröd av sju olika slag: 20 baguetter, 20 freestylebaguetter, 40 kuvertbröd, 20 croissanter, 20 pain au chocolat, 20 kanelbullar och 10 matbröd.

– Det svåraste är nog att få allt att klaffa på kort tid. Det är på en ny plats med nya maskiner och ny ugn, säger han.

Så nu gäller det att träna för Adam, som är uppvuxen i Tumba och som efter den ettåriga bagar­utbildningen fick sitt första jobb på Spaaks konditori i Tumba centrum. Tävlingsledningen är stenhård när det gäller vikt och längd. Alla baguetter ska till exempel vara exakt 55 centimeter långa och väga exakt 250 gram – när de är gräddade. Helst ska det inte bli något spill alls heller.

– Allt ska se så lika ut som möjligt så det gäller att vara noggrann.

Egentligen skulle Adam bli polis. Men intresset för matlagning och bakning tog över. Fyra år senare är han nu en av fyra bagare på Petrus som bakar matbröd, kakor och bullar. Intresset för bakning har inte minskat.

– Jag får jobba praktiskt och det är kreativt. Varje dag börjar du på nytt. Det finns så mycket att utveckla också.

Var hittar du inspiration till utvecklingen?

– Jag följer många bagare på instagram, tittar vad andra bagerier gör, läser böcker och tidningar.

Bakar du hemma?

– Nej, inte längre. Det blir mest glass och praliner ibland.

Vad gillar du bäst att baka på jobbet då?

– Kavlade bröd som croissanter och wienerbröd. Där avslöjas hur kunnig man är.

I helgen är det upp till bevis – då ska han tävla mot bland annat Mattias Wallmark från Lundmarks konditori i Gröndal som tävlat i VM.

– Det blir absolut en tuff fajt och även om jag tycker det är jättekul att bara vara med så vore det jätteroligt att vinna. Inte minst för bageriet som skulle få synas lite, men också att synas själv på ett annat sätt.

Fakta

Bagarens tips för bättre bröd

1. Följ receptet. Baka är inget man gör på en höft. Ändrar du en ingrediens påverkas slutresultatet.

2. Ha tålamod. Goda bröd tar tid. Ta väldigt lite jäst och låt degen jäsa längre, eller använd surdeg som kräver längre jästid.

3. Ett bra mjöl. Det är viktigt. Snåla inte.

4. Baka ofta. Gärna samma slags deg så du lär känna den. Till exempel kan olika mjölmärken ha olika egenskaper.

5. Läs många recept. Jämför och hämta inspiration.

Fakta

Briochefantast

Namn: Adam Söderström.

Ålder: 27 år.

Bor: Tumba.

Familj: Fru, ”vi gifte oss i somras”.

Bakgrund: Uppvuxen i Tumba, Tullinge gymnasium, ettårig bagarskola, jobb på Spaaks, Magnus Johanssons Bageri och Petrus.

Favoritbröd: Brioche och bröd med rostat mjöl eller rostade frön och nötter i.