ANNONS

Adams blindtarm brast – i onödan

Adam Gillberg kämpar för att få tillbaka energin och de tio kilo han tappade under sina tre veckor på sjukhuset. ”Hoppas ingen får gå igenom något liknande”, säger hans mamma Veronica som anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.
Adam Gillberg kämpar för att få tillbaka energin och de tio kilo han tappade under sina tre veckor på sjukhuset. ”Hoppas ingen får gå igenom något liknande”, säger hans mamma Veronica som anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.
Kallhällsbon Adam Gillberg, 15 år, hade fruktansvärda magsmärtor.

Först efter en vecka tog Astrid Lindgrens barnsjukhus föräldrarnas oro för att det handlade om blindtarmsinflammation på allvar. Då hade blindtarmen spruckit och magen var full med var.
ANNONS

En torsdag i mitten av oktober gick Adam Gillberg hem tidigare från skolan för att han hade så ont i magen. Smärtorna blev allt värre under natten.

Morgonen därpå körde föräldrarna honom till akuten på Karolinska. De misstänkte att det handlade om blindtarmen.

På akuten fick de veta att de inte skulle vara oroliga och efter flera misslyckade blodprovsförsök skickades Adam hem.

Men han blev allt sämre.

– När vi körde in till akuten igen morgonen därpå gjorde det så ont i magen att han skrek av smärta i bilen, säger hans mamma Veronica Gillberg.

Läkarna gjorde ett ultraljud men förstod fortfarande inte vad som var fel och lade in honom på akutvårdsavdelningen på Astrid Lindgens barnsjukhus.

– Vi frågade igen om det inte kunde vara blindtarmen. Alla vi pratat med och det vi läst på internet tydde på det. Men nej, det var det inte, fick vi höra, säger Veronica Gillberg.

Efter två dagar med smärtlindring skickades Adam hem igen med en tid för återbesök två dagar senare.

– Det gjorde skitont. Dunkade i hela magen. Jag ville bara att smärtan skulle försvinna, säger Adam Gillberg.

ANNONS

När Adam efter en natt med illamående och kräkningar kom till sjukhuset för tredje gången kände familjen sig inte välkommen.

– När vi sa att det inte fungerade hemma längre och bad dem undersöka honom igen fick vi höra att en maginfluensa inte är något allvarligt, säger Veronica GIllberg.

Till slut fick Adam ändå stanna kvar. Han fick morfin varje timme och smärtan fortsatte att tillta men läkarna misstänkte fortfarande inte blindtarmen utan väntade på en odling för salmonella.

– Den natten var vi rädda. Jag kommer ihåg att jag tänkte: ”är det så här att förlora ett barn, det klarar jag inte”.

Natten därpå, en vecka efter att smärtan började, fick Adam till slut en läkare som misstänkte blindtarmen. Klockan 03 skickades han på skiktröntgen som visade att blindtarmen spruckit och buken var full med var.

Då fick han sin operation.

Chefsläkaren på Karolinska, Gunnar Öhlén, har tagit del av ­Veronica Gillbergs anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Han försäkrar att sjukhuset ser allvarligt på händelsen och kommer att utreda vad som gått fel.

– Vi beklagar djupt det som hänt. Ingen ska behöva gå igenom det här, säger Gunnar Öhlén.

Fakta

En sjukdom som kan leda till döden

Blindtarmsinflammation är vanligast i åldrarna 10–20 år. I Sverige blir ungefär en av tio personer blindtarmsopererade.

De flesta opereras mindre än 48 timmar efter de första symtomen för att minimera risken för allvarligare besvär.

Om blindtarmen brister så läcker avföring ut i buken vilket kan leda till böld eller bukhinneinflammation. Dessa tillstånd kan leda till döden.

Källa: 1177 Vårdguiden,

blindtarmen.se