Adoptivdottern blev våldtagen i flera år

Övergreppen började redan när den 15-åriga flickan gick i tredje klass.

Nu döms adoptivpappan till sex års fängelse för grov våldtäkt och grovt sexuellt övergrepp mot barn.

När flickan var nio år gammal började pappan att ut­nyttja henne sexuellt. Mannen, som är flickans adoptivpappa, har vid flera­ tillfällen våldtagit henne i deras hem. Han har även tvingat henne att onanera åt honom.

I sex år har flickan burit på hemligheten om övergrepp och våldtäkter. Under ett år bodde fam­iljen utomlands. När de återvände till Sverige­ var flickan som förbytt, enligt föräldrar, släktingar och skolpersonal. Hon var aggressiv­, tog avstånd och skadade sig själv med vassa pennor och nålar.

I mars tog mamman och andra anhöriga kontakt med skolans kurator. Det var för henne som flickan för första gången berättade­ om pappans övergrepp. Hon berättade även att hon var orolig för sina två småsyskon, som nu började bli äldre.­

Den 35-årige mannen nekar till anklagelserna och menar att han och dottern har en bra relation­. De brukar leka och kittla varandra, har han i förhör berättat, och påpekat att flickan vill ha mycket uppmärksamhet.

När familjen skulle återvända till Sverige, ville flickan stanna kvar. Pappan menar att en anledning­ till anklagelserna kan vara att hon trott att om hon separerar honom från mamman, kan övriga familjen åka tillbaka till det aktuella landet. Denna förklaring avfärdas dock av dom­stolen, som tror på flickans berättelse.

I slutet av april frihetsberövades pappan, som nu dömts till sex års fängelse för grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn och sexuellt ofredande­. Han ska även betala 400 000 kronor i skadestånd till flickan. En dom som går i linje med åklagarens yrkan.

– Men man kan diskutera­ hur långt ett straff för ett sådant här brott egentligen ska vara. Jag har ännu inte bestämt om jag ska yrka på fler år, säger kammar­åklagare Eva Wallberg.

Mannen, som alltså nekar till samtliga brott, tänker överklaga domen, enligt hans advokat­ Emma Didrikson.

– Det finns en möjlighet till att han frias­, säger­ hon, men betonar att det är svårt för domstolen att bedöma när det inte finns någon­ eller något som direkt­ stödjer bevisningen till hans fördel.

Jag har ännu inte bestämt om jag ska yrka på fler år.Eva Wallberg, kammaråklagare