ANNONS

Advent firades traditionellt efter ramaskri

ANNONS

Efter mycket om och men kommer det att bli traditionsenligt adventsfirande för eleverna i Sand-åkraskolan i Sköndal.

När skolan först frågade Skolverket huruvida de fick lov att hålla adventsfirande fick de en inrådan att låta bli till svar.

Firandet på Sandåkraskolan ställdes därför in, eftersom skolan inte ville riskera att bli anmäld till Skolinspektionen för brott mot vilka kristna inslag som är tillåtna.

Beslutet gav eko både bland föräldrar, på Dagens Nyheters ledarsida – och i Stockholms stadshus.

Erik Slottner, vice gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus, reagerade mot Skolverkets inrådan och kallade den för kultur- och historiefientlig i ett utspel.

– I Sverige spelar de kristna högtiderna en odiskutabelt viktig roll för vårt kulturarv och vårt sätt att leva i dag. Jag tror att det är ytterst få elever som upplever det kränkande att ta del av julens budskap i en kyrka. Tvärtom tycker nog de allra flesta att detta är en mysig och vacker tradition, säger han.

– I generationer har svenska elever firat högtider i olika kyrkor. Den som är trygg i sitt eget kulturarv, är också öppen att möta andra kulturer och traditioner, menar Erik Slottner.

Två dagar före första adventsfirandet i skolan ändrade sig Sandåkraskolan – och beslöt sig för att fira precis som vanligt –trots allt.

– Detta blev en väldigt het potatis. Men efter flera samtal med Skolverket och kyrkan kom vi fram till att det här är mer en traditionell högtid än religiös sådan, även om den ingår i kyrkoåret, säger Berit Cederborg, biträdande rektor på Sand-åkraskolan.

ANNONS

Det är mer av en traditionell högtid än en religiös sådan.