ANNONS

Här knoppas adventsstämningen – kör julblommor i hela Stockholm

Amaryllis, hyacinter på löpande band, Vallentuna Blomsterboda
Mängder med knoppande amaryllislökar som snart slår ut i julpyntade hem.
Ingen adventsstämning utan hyacinter och amaryllis. Det är på Blomsterboda i Vallentuna som de drivs upp. Där är det just nu bråda dagar med att få ut dem i butik.
ANNONS

Marknadschef Georg Sievert möter oss i entrén vid halv tio. Han hade helst sett att vi kom några timmar tidigare, när alla säljarna var inne för att hämta upp blommorna från det enorma lagret.

– För tre timmar sedan hade vi en enorm aktivitet, då hade var det 50 säljare här, berättar han.

Amaryllis, hyacinter på löpande band, Vallentuna Blomsterboda

Hyacinterna har numer krukor som visar vilken färg de får när blommorna slår ut.

Säljarna börjar redan vid femtiden på morgonen och kör sedan ut blommor på kruka och i snitt till butiker runt Stockholm. Just nu har de extra mycket att göra.

– Det är företagets allra mest intensiva vecka på året.

För det är till första advent som de flesta av oss julpyntar hemma och ett viktigt inslag är blommorna: hyacinter, amaryllisar och julstjärnor som drivs upp på Stängselbodavägen i Vallentuna.

Amaryllis, hyacinter på löpande band, Vallentuna Blomsterboda

Hyacinterna körs runt på löpande band.

Vi tar oss genom lagret och kommer ut till det stora växthuset där det breder ut sig mattor av lökväxter: knoppande amaryllisar och hyacinter med klasar som ska slå ut lagom till lucia. Växthuset har två våningar och närmast glastaket och solljuset drivs tulpanerna upp för att bli klara till jul. 

ANNONS

Blomsterbranschen är extremt konkurrensutsatt. För ett år sedan slogs Rydells ihop med fem andra familjeföretag och bildade Blomsterboda, med säte i Vallentuna. Men konsolidering räcker inte för att överleva, det gäller också att vara lyhörd för trender.

Vanlig amaryllis säljer bra och syns mycket i sociala medier. Men förra året avtog försäljningen något.

– Då måste vi fråga oss om snittamaryllisen tar över. Så nu kommer vi för första året även att sälja snittamaryllisar utan förpackningar. Men då får man driva upp dem så att de får längre stjälkar, säger Georg Sievert.

Kunderna är ofta nyfikna på nya sorter. Kanske har vi sett dem flimra förbi på teve, i något livsstilsmagasin eller på Instagram. Men innan de kan hamna i butik tar det ofta flera år.

Amaryllis, hyacinter på löpande band, Vallentuna Blomsterboda

Amaryllis finns numera i ett otal varianter.

– Vi måste veta om vi kan köpa in eller odla upp den, kanske måste vi träna ett år för att kunna leva upp till kvalitetskraven. Vi har fem dagars garanti på våra snittblommor.

Om amaryllisar och hyacinter säljs mycket har julstjärnan trätt tillbaka något.

Priskonkurrens

– Anledningen är att priset gick ner hela tiden. Till slut gick det inte att få ekonomi på det. Det drabbade alla, odlare, grossist och detaljhandel, säger Rolf Johansson, ordförande i Blomsterbranschens riksorganisation. 

Veckorna innan jul tas tio procent av försäljningen in.

Säsongsfärger

– December är väldigt viktig för handeln, har man haft en svacka på hösten betyder den mycket för att komma i balans igen.

Också färgerna är säsongsbundna. I avdelningen för snittblommor syns anemoner i vitt, tegelrött och lila, röda skimmia med mörkt gröna blanka blad och de där grenarna med röda bär som kallas ilex. 

– Men det röda är bara intressant fram till julafton, möjligen juldagen. Sen upphör efterfrågan helt på rött och det ska vara vitt, silver, lila och guld, säger Georg Sievert.

Amaryllis, hyacinter på löpande band, Vallentuna Blomsterboda

Nytt sätt att sälja tulpaner: som i en rabatt, utslagna på lök.

Så dags är det nyår. Och den 15 januari, är det tulpanens dag och startskott för vårens frossa i frasiga buketter. Men det är en senare historia.