Advokat: Fått gehör för antisemitism på Karolinska

Sebastian Scheiman företräder den judiske läkare som anmält Karolinska för diskriminering.
Sebastian Scheiman företräder den judiske läkare som anmält Karolinska för diskriminering.
Den judiske läkare som anmält Karolinska sjukhuset för diskriminering anser sig nu ha fått gehör för att han trakasserats.

Den läkare som anmält Karolinska universitetssjukhuset för antisemitisk diskriminering anser att han nu delvis har fått gehör för hur han blivit behandlad.

Det uppger mannens advokat Sebastian Scheiman, sedan den utredning som sjukhuset låtit advokatbyrån Flood Herslow Holme göra har blivit klar.

Hans chef har delat antisemitisk propaganda

Sebastian Scheiman

– De konstaterar att hans chef har delat antisemitisk propaganda på sociala medier, att det förekommit trakasserier och nedsättande kommentarer, att nästa chef varit för passiv och att Karolinska borde ha utrett detta tidigare, säger han.

Det är snart ett år sedan det blev känt att flera läkare trakasserats på en av Karolinska universitetssjukhusets kliniker.

– Utredningen visar att det är en dysfunktionell avdelning, där många medarbetare känt sig felaktigt behandlade och diskriminerade. Men att min klient har diskriminerats på grund av sin etniska och religiösa bakgrund är inte visat menar de, säger Scheiman.

Gått på chefernas förklaringar

Han anser dock att utredarna inte beaktat all information de fått, utan gått på de inblandade chefernas förklaringsmodeller.

Trots det visar utredningen att det faktum att hans klient är jude har fått negativa konsekvenser för hans arbete.

– Vad som blir nästa steg är något vi nu får diskutera, säger han.