ANNONS

Advokat bakom kritiserad ombildning blir av med sin titel

Huset på den mycket attraktiva Västmannagatan.
Huset på den mycket attraktiva Västmannagatan.
Advokaten Carl Skarborg, som köpte ut hyresgäster och sålde lägenheter förmånligt till släkt och kollegor, har utesluts ur Advokatsamfundet.
– Det är bra att samfundet reagerar, säger Johan Carlsson som tidigare företrätt hyresgästerna.
ANNONS

I stället för att förvalta stiftelsefastigheten på Västmannagatan i Vasastan renoverade de två advokaterna Lars Berlin och Carl Skarborg attraktiva lägenheter åt sig själva. De köpte ut hyresgäster, bildade bostadsrättsförening och sålde sedan lägenheter till släkt och kollegor till långt under marknadsvärdet.

– Vi blev grundlurade, sade före detta hyresgästen ”Peter” till Mitt i Vasastan i mars 2018.

Hyresgästerna om fifflet: ”Blev grundlurade”

Hyresgästerna lättade

Nu skriver Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander i ett beslut att Carl Skarborg har uteslutits ur samfundet.

Anledningen vill hon inte kommentera i nuläget. Men SvD skriver att Advokatsamfundet i torsdags bjöd in hyresgästerna som anmälde stiftelseadvokaterna för ett par år sedan till ett möte. Hyresgästerna berättar att de är lättade.

– Det är tydligen ovanligt att få vara med. Men allt var formellt och vänligt. Det var nästan 20 personer kring Disciplinnämndens stora bord och även den nu uteslutna advokaten fick tala, säger Petra Paulin, som blev utmanövrerade från sin hyresrätt, till tidningen.

Uteslutna ur stiftelsen

De båda advokaterna uteslöts ur stiftelsen 2017. Kort efter blev de även uteslutningsärenden hos Advokatsamfundet.

De tidigare hyresgästerna anser att omvandlingen varit jävig och de har drivit ett ärende som vunnit hos länsstyrelsen, tingsrätten, hovrätten och Högsta domstolen.

ANNONS

Advokaten: ”Har aldrig sett något liknande”

Ovanligt fall

Advokaten Johan Carlsson, som företrädde hyresgästerna för snart två år sedan, är inte förvånad över att Carl Skarborg utesluts.

– Det är viktigt att man ska kunna förlita sig på advokaters goda etik och att en sådan erkänd advokat blir av med sin titel händer inte ofta, säger han till Mitt i.

Johan Carlsson menar att det är tydligt att Skarborg gynnat sig själv och hans närstående på bekostnad av hyresgästerna.

– Det är bra att Advokatsamfundet reagerar när någon bryter mot de etiska reglerna. Fallet är ovanligt och lär bli vägledande, säger han.

Ovanligt att förlora titel

Enligt Johan Carlsson är det få gånger per år som en advokat förlorar sin titel. Han tycker att advokater bör avstå att ha en verksamhet på sidan av sitt yrke som advokat.

– Det kan bli fel. Man riskerar då att gynna sina egna intressen och det tycks ha skett i det här fallet, säger han.

Mitt i har sökt Carl Skarborg och Lars Berlin för en kommentar.

ANNONS