Min lokala hjälte

Försvaret: ”Alla inte utsatta för livsfara”

Rakhmat Akilov erkänner terrorbrott.
Men enligt försvarsadvokaten Johan Eriksson kommer en fråga att bli avgörande under rättegången.
– Det gäller vilka personer som varit utsatta för mordförsök. Där har vi olika uppfattning, säger han.

Han har företrätt Rakhmat Akilov sedan dagen efter gärningen begicks. Redan då erkände han dådet och medger sig även skyldig till rubriceringen ”terrorbrott” som han nu åtalas för.

– Hans inställning har varit densamma under hela tiden, säger Johan Eriksson.

Olika åsikter om mordförsök

Men på en punkt skiljer sig försvarets syn från åklagarens. Försvarsadvokaten Johan Eriksson anser inte att de målsägande som enligt åklagaren utsatts för mordförsök har befunnit sig i livsfara.

– En fråga under rättegången kommer att bli exakt vilka som utsatts för brott, alltså befunnit sig i sådan fara att det ska bedömas som försök till mord. Där har vi olika uppfattning. När det gäller morden är vi däremot helt överens, säger Johan Eriksson.

Du tycker att de är färre än vad åklagaren anser?

– Ja.

Hur många färre?

– Det vill jag inte kommentera. Men färre.

Samarbetat i utredningen

Han berättar att Akilov aktivt deltagit i utredningen.

– Han har efter bästa förmåga svarat på de frågor han fått. Det är min förhoppning att han ska göra det även i tingsrätten.

”Vill inte ha livstid”

När det kommer till påföljd vill Akilov ha ett tidsbestämt straff men erkänner sig ersättningsskyldig för brottet. Han motsätter sig inte heller att bli utvisad.

– Jag ska tillvarata min klients önskemål. Om jag kan argumentera för att få straffet tidsbestämt ligger i mitt uppdrag, men hur det ska gå till visar sig under rättegången, säger Johan Eriksson.

Han vill inte gå in i detalj på hur Akilov behandlats i häktet men att han haft sekundbevakning ända sedan dådet den 7 april.

– Han har varit under restriktioner som är strängare än någon annan klient jag försvarat. Det har naturligtvis påverkat honom.

Räknade med att dö under dådet

Om uppgifterna om att Akilov hade kontinuerlig chattkontakt – innan och under terrordådet – med personer i utlandet vill Johan Eriksson inte gå in på. Men han berättar att hans klients uppfattning var att han skulle dö under dådet.

– Han hade inte en flyktväg, eftersom han hade räknat med att han inte skulle överleva.

På frågan om Akilov känt ånger hänvisar Johan Eriksson till hans tystnadsplikt som advokat och vill inte närmare gå in på hur hans inställning till de drabbade är.

När det gäller motivet för dådet vill Johan Eriksson att Akilov själv ska får svara på det under rättegången. Men han går kort in på grunderna. Däremot vill han inte gå in på när och hur Akilov blev radikaliserad.

– Bakgrunden till gärningen är att han har velat förmå Sverige att inte delta i koalitionen mot IS.

Själv mottagit hat

Johan Eriksson beskriver fallet som mycket speciellt och att han aldrig tagit sig an något liknande i sin ganska långa yrkeskarriär. Akilov har varit föremål för stor uppmärksamhet i media och bland allmänheten, och dådet har rört upp känslor.

När Johan Eriksson tog på sig fallet fick han själv utså en del hat i början.

– Men jag har av staten fått det här uppdraget. Mitt uppdrag är att se till att han får en rättssäker rättegång, säger han.

Drabbade ser fram emot rättegång

155 personer är målsägande i fallet – det vill säga de har på något sätt drabbats av lastbilens framfart.

En som företräder ett antal av dem är målsägandebiträdet Gustaf Linderholm. Han vill inte kommentera på vilket sätt hans målsäganden har drabbats, men att de flesta känner att rättsprocessen mot den misstänkte Rakhmat Akilov har varit efterlängtad.

– Det har varit en hyfsat lång process, och även om omständigheterna varit ganska så klara under en längre tid så är det efterlängtat för mina klienter att få ett avslut, säger han.

Varifrån kommer de målsäganden du företräder?

– Jag kan säga att de motsvarar en genomsnittlig bild av hur Sverige ser ut i stort. Det är inte bara personer hemmahörande i Stockholm och de är i alla olika åldrar.

Har ni lämnat in några skadeståndsanspråk?

– Vi har inte lämnat in några sådana ännu.

Ännu?

– Det är nyckelordet, ja.

Hur känns det för dig personligen idag?

– För mig känns det bra att vi kan komma igång med rättsprocessen så att mina klienter kan få ett avslut.