ANNONS

Advokat: ”Ett mycket obehagligt material”

Gustaf Linderholm är målsägarbiträde för elva personer som bevittnade terrordådet 7 april.
Gustaf Linderholm är målsägarbiträde för elva personer som bevittnade terrordådet 7 april.
150 brottsoffer och ett historiskt omfattande förundersökningsmaterial.
Rättegången om terrordådet på Drottninggatan väntas ta flera månader.
– Det är ett mycket obehagligt material, säger målsägarbiträdet Gustaf Linderholm.
ANNONS

Beskedet kom under måndagseftermiddagen. Förundersökningen om terrordådet på Drottninggatan är avslutad och rättegången väntas inledas i februari.

Det omfattande förundersökningsmaterialet ska nu gås igenom av försvarsadvokater och målsägandebiträden.

– Det kommer att vara ett intensivt arbete. Det är ett mycket obehagligt material, säger målsägarbiträdet Gustaf Linderholm som företräder elva personer som var på plats vid terrordådet 7 april.

ANNONS

Rättegång i februari

Rättegången ska inledas i februari och väntas ta flera månader. Målet omfattar sammanlagt 150 målsägande, både anhöriga till de avlidna och personer som blev vittnen till dådet på Drottninggatan. Antalet målsägande och det massiva intresset för rättegången kommer att ställa höga krav på Stockholms tingsrätt.

– Det är ett stort antal personer som ska höras. Många av dem har sett och hört saker som är fruktansvärda, saker som kan vara mycket svåra att berätta om. Den här huvudförhandlingen kommer att få föras med stor hänsyn till det, säger Gustaf Linderholm som kallar målet för ett av de mest omfattande sedan diskoteksbranden i Göteborg.

Åtalstiden har skjutits upp vid flera tillfällen och enligt tingsrättens planering ska åtal väckas på torsdag 21 december. Men enligt åklagaren Hans Ihrman kommer det att dröja längre än så.

”Ett väldigt bra arbete”

Innan åtal väcks får målsägarbiträden och försvarsadvokater en möjlighet att göra kompletteringar. Gustaf Linderholm väntar fortfarande på att få ta del av hela förundersökningen men har fått löpande uppdateringar om utredningen under året.

– Polisen har gjort ett väldigt, väldigt bra arbete. Om alla utredningar hade de här resurserna hade uppklaringsprocenten varit otroligt mycket större. Det är så här det borde vara i alla utredningar, säger han.

ANNONS