ANNONS

Advokaten: ”Mina klienter mår mycket dåligt”

Efter våldtäkterna på LSS-boendet i Danderyd – kvinnorna och deras anhöriga är besvikna över att utdrag ur belastningsregister inte utkrävdes av vårdaren
Kvinnorna och deras anhöriga är besvikna över att vårdbolaget inte krävde registerutdrag.
En tidigare våldtäktsdömd arbetade på ett LSS-boende i Danderyd – och begick nya sexualbrott. Nu kommenterar kvinnorna och deras familjer fallet genom sitt målsägandebiträde.
– De är besvikna över att de ansvariga på det särskilda boendet inte granskat personalens belastningsregister.
ANNONS

I november fälldes en 58-årig man för två våldtäkter mot en kvinna på ett LSS-boende av Attunda tingsrätt. Han dömdes också för ett sexuellt ofredande mot en annan kvinna på boendet.

Kvinnorna är besvikna

Nu berättar kvinnornas målsägandebiträde, advokat Johan Lindgren, att de mår ”mycket dåligt” efter det som inträffat och är besvikna.

”Mina klienter och deras anhöriga uttrycker likaså en besvikelse över att de ansvariga på det särskilda boendet inte granskat personalens belastningsregister. Hade så skett, hade förhoppningsvis dessa brott aldrig kunnat begås”, skriver han i ett mejl till Lokaltidningen Mitt i.

När brotten begicks i augusti hade mannen jobbat på boendet i cirka åtta år, utan att någonsin visa utdrag ur belastningsregistret.

Erlandsson (M) vill ha hårdare kontroll av vårdanställda

Carina Erlandsson (M), ordförande i socialnämnden, vill att kommunen inför strängare regler kring när anställda ska visa registerutdrag.

– Jag menar att det inte räcker en gång, vid anställningstillfället, utan det måste ju återkomma regelbundet för alla anställda. Dessutom inte bara när det handlar om de som arbetar med barn, utan alla som arbetar inom omsorg, säger hon.

Jag tycker inte man ska arbeta med människor när man är dömd för våldtäkt

ANNONS

Carina Erlandsson (M), ordförande i socialnämnden

Socialdirektören i Danderyds kommun har tidigare bekräftat för Mitt i att kommunen redan i våras, flera månader innan de nya våldtäkterna på LSS-boendet, kände till att mannen var dömd för våldtäkt. Men Carina Erlandsson (M) fick inte informationen, och kan inte svara på om kommunen borde krävt att han avskedades, säger hon.

– Jag kan bara svara generellt. Jag tycker inte man ska arbeta med människor när man är dömd för våldtäkt, säger Carina Erlandsson (M)

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.