ANNONS

Advokaten: ”Ovanligt väletablerad familj”

Hela Familjen utvisas efter 10 år i Sverige. Pappa Gairat Gofforov, Lilla killen Sardorbek Sattorov
Gairat Gofforov och Sardorbek på Sjöängsskolan.
Familjen Gofforov-Akhmedjenova fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd 2010, men har kunnat stanna i Sverige genom arbetstillstånd och att båda föräldrarna hela tiden arbetat.
– Det är en ovanligt väletablerad familj säger Katrin Eisen.
ANNONS

Stuyrebyfamiljen kom till Sverige 2009 då Timurbek Sattorov var 2 år och Aziza Akhmedjenova var gravid med Sardorbek. Familjen blev ett så kallat Dublinärende eftersom de skulle söka visum i Ungern, men de kunde inte flyga dit eftersom Aziza var gravid.

Efter att Sardorbek fötts togs pappan Gairat Gofforov i förvar och överfördes till Ungern och familjen splittrades. Han tog sig tillbaka till Sverige och beslutet att de skulle söka visum i Ungern upphävdes, enligt familjens ombud Katrin Eisen. Familjen fick sin ansökan prövad i Sverige, men fick avslag 2010. Migrationsverket ansåg att de saknade skyddsskäl.

Familjen har ändå kunnat stanna i Sverige eftersom båda föräldrarna hela tiden har fått arbetstillstånd sedan dess.

– De har hela tiden varit här legalt, säger Katrin Eisen.

Katrin Eisen, advokat

Advokat Katrin Eisen är familjens ombud.

ANNONS

Olika syn på återresförbud

Nu har dock Gairat och barnen fått avslag på ansökan om nytt arbetstillstånd och uppehållstillstånd, vilket grundar sig i Gairat fick ett återreseförbud 2018. Det innebär att han inte får återvända till ett Schengenland på två år om han inte lämnar landet inom den tid som står i ett avvisningsbeslut.

– Vi ser att vi måste ge ett återreseförbud vilket gör att han inte kan få ett arbetstillstånd. Vi tittar på om det finns någon risk att personen ska avvika. Det vi ser är att den här personen tidigare har avvikit och då måste vi fatta ett beslut om återreseförbud, säger Per Ek, presschef på Migrationsverket till SVT Nyheter Stockholm. 

Den här bilden delas inte av Katrin Eisen.

– Migrationsverket har plötsligt börjat använda sig av återreseförbud slentrianmässigt den senaste tiden. I det här fallet hävdar de att familjen höll sig undan för tio år sedan, vilket jag menar inte stämmer. De hade hela tiden kontakt med Migrationsverket och bodde på samma adress, säger Katrin Eisen.

”Barnen har levt hela sina liv här”

Hon påpekar att det handlar om en ovanligt väletablerad familj.

Barnen har levt hela sina liv i Sverige. De har inte haft någon undervisning i uzbekiska, för dem är det ett främmande land.

Katrin Eisen, advokat.

– Både mamman och pappan har arbetat hela tiden, de bor i en bostadsrätt, de vill göra rätt för sig och inte ligga samhället till last. Barnen har levt hela sina liv i Sverige och har hela sitt sociala nätverk här. De har inte haft någon undervisning i uzbekiska, för dem är det ett främmande land, säger hon.

Hon har överklagat beslutet om avslag av uppehållstillstånd och arbetstillstånd.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.