ANNONS

Affärslänga från 1920-talet hotas av rivning

En affärslänga i Stuvsta från 1920-talet hotas av rivning. Snart avgörs om det i stället ska byggas bostäder och nya affärslokaler på tomten.

– Vi måste naturligtvis förtäta, men också bevara de äldre pärlorna, säger oppositionsrådet Marica Lindblad (MP).
ANNONS

På måndag den 7 mars avgörs om den gamla affärslängan på Stationsvägen 21 i Stuvsta ska få stå kvar. Natur- och byggnadsnämnden ska då besluta om markägaren och exploatören ska få riva huset och bygga ett flerbostadshus med runt elva lägenheter och nya affärslokaler på tomten.

– Det är fruktansvärt tråkigt. Vi har otroligt lite kvar av äldre byggnader i kommuner. Som en typisk förortskommun river vi och glömmer vår historia, säger oppositionsrådet Marica Lindblad (MP).

Huset, som är den äldsta bevarade affärsbyggnaden i Stuvsta, byggdes 1921 av handlaren K. M. Carlsson. Här har bland annat funnits skoaffär, färghandel och under lång tid Gullvis sybehör.

Christian Ottosson (C), ordförande i natur- och byggnadsnämnden, menar att man måste räkna med att det blir förtätning i områden nära pendeltågstationer.

– Nu ska vi ta ställning till om det är positivt att förtäta just på det här stället och hur det i så fall ska gå till. Jag vill inte föregå diskussionen i nämnden, men visst finns det erfarenheter från många städer där man har gått för fort fram och tar bort gamla byggnader, så vi får tänka till innan ett beslut som innebär rivning, säger han.

Enligt beslutsunderlaget är byggnaden i dåligt skick och döms ut, något som Olle Wilson, arkitekturhistoriker och ordförande i Huddinge hembygdsförening, bestämt ifrågasätter.

– Utifrån en byggnadsantikvarisk och kulturhistorisk bedömning så är det här ett väldigt sunt och stabilt hus som går att rädda om man vill. Det är ett vanligt fenomen att säga att ett hus är undermåligt och bör rivas, säger han.

Exploateringsavtalet antogs och beslutades om på kommunfullmäktige tidigare i februari, och på natur- och byggnadsnämnden på måndag ska det alltså beslutas om detaljplanen ska antas.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.