Min lokala hjälte

Affärstidning: Haninge en bra idrottskommun

genrebild-sport
Haninge har utsetts till en av landets 30 bästa idrottskommuner av affärstidningen Sport och Affärer.
Haninge har av affärstidningen Sport och Affärer utsetts till en av landets 30 bästa idrottskommuner. Förstagångsplaceringen kommer bara några år efter att kommunen antagit visionen att bli landets bästa idrottskommun.

Haninge kommun är en av landets 30 bästa idrottskommuner, enligt affärstidningen Sport och affärer. Haninge ingår i en grupp nominerade idrottskommuner, som till slut ska bantas ned till de 25 bästa.

Sport och affärer har i tio år utsett de bästa kommunerna i ”Årets idrottskommun”, och detta är första gången Haninge finns med på listan.

Beskedet är säkert välkommet för Haninge kommun. Kommunen har sedan 2013 en uttalad vision i sitt idrottspolitiska program att bli Sveriges bästa idrottskommun till år 2018. Nu har man alltså redan i år av Sport och affärer utsetts till en av de 30 bästa.

Mehmet Coksürer (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Haninge, är på plats på seminariet Professionell idrott i Växjö, där de bästa kommunerna under måndagen utses.

Han menar att kommunen har höga ambitioner för idrottskommunen Haninge och att man jobbar aktivt för att nå dit.
– Vi satsar både på bredd- och elitidrott, vi utreder en ny simhall, bygger nya idrottshallar och satsar på nya spontanidrottsytor i Haninge, säger han till Mitt i.

Han menar att mycket handlar om att ge föreningslivet rätt förutsättningar att bedriva sin verksamhet.
– Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla stödet från kommunen till föreningarna och till det lokala engagemang som finns, säger han.

Ett 20-talet faktorer inom breddidrott, elitidrott och eventgenomförande har analyserats och ligger till grund för nomineringarna. Det handlar bland annat om större idrottsevents, tillgången till riksidrottsgymnasier, högskolor och idrottsforskning, kommunens och skolors satsningar på idrotten, tillgången till spontanidrottsplatser och träningsplatser och näringslivsklimatet.

Nu på måndag och tisdag, 3:e och 4:e oktober, offentliggörs vilka de bästa idrottskommunerna blir. Dels på seminariet i Växjö på måndagen, och dels i Sport och Affärers nästa nummer, i tidningen Dagens industri, på tisdag.

 

Fakta

"Årets idrottskommun"

Huvudlistan: De 30 nominerade kommunerna

Botkyrka
Båstad
Eskilstuna
Falun
Gotland
Göteborg
Halmstad
Haninge
Helsingborg
Jönköping
Kalmar
Karlstad
Kristianstad
Lidingö
Linköping
Luleå
Lund
Malmö
Mora
Norrköping
Solna
Stockholm
Södertälje
Umeå
Uppsala
Västerås
Växjö
Örebro
Örnsköldsvik
Östersund

Källa: Affärstidningen Sport och affärer