Med EU-valet runt hörnet har stadens gator nu börjat fyllas med partiernas affischer.

Förberedelserna pågår ett helt år innan, och när dagen väl kommer och det blir tillåtet att börja sätta upp valaffischer delar partierna upp sig i små grupper med kartor – och det gäller att vara snabb. I Stockholms stad samlades partierna strax före klockan nio på söndagsmorgonen. Klockan tio var affischeringen i gång.

– Det är alltid något parti, någon rackare, som börjar en halvtimme i förväg. Det brukar vara lite tävlingsstämning, säger Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd.

Slaget om plattan

Fjellner berättar om "slaget om plattan" vid Sergels torg. Enligt legenden sägs det att den som vinner slaget om plattan också vinner valet.

– Ungdomsförbunden var där redan klockan fyra på lördagseftermiddagen. De vaktade sina platser och affischer så att de var redo att sätta upp dem på morgonen.

För att stödja sina unga partimedlemmar besökte Fjellner själv Karlaplan sent på lördagskvällen. Han lämnade dricka, energibars och godis till Muffarna för att hålla dem pigga under nattens vakande.

Viktig signal

Partierna paxar platser där många passerar. Karin Wanngård (S), finansborgarråd, var på plats i Älvsjö på söndagsmorgonen för att affischera med sin lokala S-förening.

– Det är alltid roligt att affischera i sitt närområde och tillsammans med sina grannar, säger hon.

Wanngård betonar vikten av att nå ut med valaffischer i hela staden. I vissa delar av Järva var valdeltagandet så lågt som cirka 20 procent i valet 2019, jämfört med cirka 70 procent i innerstaden.

– Det är ett demokratiproblem. Vi Socialdemokrater jobbar hårt med att informera i hela staden om att det är val den 9 juni, och varför det är viktigt att gå och rösta.

Trots att få väljare baserar sitt röstval på valaffischerna, är det ändå viktigt att signalera att valet närmar sig och att människor ska förbereda sig, instämmer Christofer Fjellner.

– Ju fler som röstar i Stockholm, desto mer inflytande får Stockholm i EU, säger han.