Res till Afghanistan – via foton i Skarpnäcks kulturhus

Familj utanför Den blå moskén i Mazar-i-Sharif i provinsen Balkh i norra Afghanistan . Bild från 1997, av fotografen Eva Wernlid, från Skarpnäck, som nu ställer ut i Skarpnäcks kulturhus
Familj utanför Den blå moskén i Mazar-i-Sharif, i provinsen Balkh i norra Afghanistan, 1997.
Bibliskt vackra landskap och människor med stark närvaro. Eva Wernlid glömmer aldrig sina resor till Afghanistan.
Nu ställer hon ut sina fotografier i Skarpnäcks kulturhus.

1997 gjorde Skarpnäcksbon och fotografen Eva Wernlid sin första resa till Afghanistan. Under tre veckor reste hon genom det krigshärjade landet, där talibanerna tagit makten.

Uppdraget var att skildra Svenska Afghanistankommitténs vänskolor, men hon tog också många andra bilder, av människors vardag i det utfattiga landet.

Som det hissnande vackra fotot av en liten familj i Mazar-e Sharif. En mamma och pappa har stannat till med sitt lilla barn framför den berömda Blå moskén, och är omgivna av vita duvor. Andra bilder visar burkaklädda kvinnor framför utbombade hus, barn som går i skolan utomhus och minst sagt dramatiska bergslandskap.

– Det var ett så enormt vackert land så det går inte att beskriva. Landskapet var så dramatiskt att det var nästan bibliskt och, säger Eva Wernlid som också bär med sig människornas sinnelag.

Pojkar i Panshirdalgen, vid bergskedjan bergkedjan Hindu Kush. Bild från 2003 av fotografen Eva Wernlid, från Skarpnäck, som nu ställer ut i Skarpnäcks kulturhus

Pojkar i Panshirdalen, vid bergskedjan bergskedjan Hindu Kush, 2003. Foto: Eva Wernlid

– De var så närvarande i stunden och tittade på en med rak blick. Här är vi så söndertrasade av våra mobiler och våra medier, där vilade människorna i nuet på ett annat sätt, säger hon.

Den 31 augusti är det vernissage för en utställning i Skarpnäcks kulturhus. I den ingår drygt 20 bilder från Eva Wernlids Afghanistanresor – den hon gjorde 1997 och en senare resa, 2003. Då reste hon på uppdrag av Svenska Lärarförbundet, för att skildra skolmiljöer.

Abida,12 år, i skolan Bibi Ayesha i provinsen Kunar. Bild från 1997, av fotografen Eva Wernlid, från Skarpnäck, som nu ställer ut i Skarpnäcks kulturhus

Abida,12 år, i byskolan Bibi Ayesha i provinsen Kunar, 1997. Undervisningen ägde rum på innergården till en moské. Foto: Eva Wernlid

– På den första resan reste med ett afghanskt team som jobbade för Svenska Afghanistankommittén och hade både chaufför och tolk. 2003  gjorde jag en annan typ av resa, och hade inte tillgång till tolk på samma sätt. Det gjorde att jag var mer begränsad i mitt rörelsemönster, berättar Eva Wernlid.

Båda resorna har gett henne minnen för livet och hon är glad över att få dela med sig av sina fotografier. De visas till och med den 6 oktober.