Afghanistans ambassadör bor inte i villan

Hameed Hami under informationsmötet på onsdagskvällen.
Hameed Hami under informationsmötet på onsdagskvällen.
Hameed Hami deltog på informationsmötet på onsdagskvällen.
Hameed Hami under informationsmötet på onsdagskvällen.
Ambassadörsbostad eller den nya ambassaden? Trots att UD meddelat att 42-miljonershuset i Saltsjö-Duvnäs enbart används som ambassadörsbostad bor Afghanistans ambassadör Hameed Haami inte där. Det berättade han själv vid informationsmötet som grannar anordnade på onsdagskvällen.

Uppskattningsvis en bit över 100 personer hade kommit till Ringparksstugan i Saltsjö-Duvnäs i Nacka, dit både Afghanistans ambassadör Hameed Haami och kommunalrådet Mats Gerdau (M) var inbjudna.

Ett antal grannar pratade och visade bilder på villan. Samma villa som handfängslade personer transporterats till, vilket grannar blivit vittnen till. Sannolikt har det handlat om utvisningsärenden av ensamkommande.

Köptes för 42 miljoner

”Bostadsfrågan” i Saltsjö-Duvnäs har växt månad för månad.

I korthet handlar det om att Afghanistan, lite under radarn, tycks vara på väg att flytta stora delar av sin ambassad till Saltsjö-Duvnäs på adressen Strandpromenaden 1/Skepparbacken 2B. Villan köptes av Afghanistan, världens tredje fattigaste land, för hela 42 miljoner kronor.

Köpet kommer öka värdena på era hus.

– Kraftigt överpris, gormade en man under mötet.

– Köpet kommer öka värdena på era hus, så det är väl bra, replikerade Hameed Haami.

Uppger olika saker

Då skruvade flera personer på sig i lokalen.

Det som fått grannarna att reagera är att Hameed Haami berättat att inte bara hans bostad skulle inhysas i fastigheten, utan även ambassaden och den konsulära avdelningen.

Detta är tvärtemot vad UD har uppgett för Nacka kommun, nämligen att den konsulära verksamheten ska vara kvar på Lidingö.

Enligt detaljplanen får det bara vara enbostadshus i området.

– Vi måste agera när vi får reda på uppgifter om att en fastighet används för annat än den är tänkt för. Men UD har inte hjälpt oss, sade Mats Gerdau (M) på mötet.

Nacka kommun svarade under fjolåret med att belägga fastigheten med byggstopp. Meningslöst enligt Afghanistan, eftersom inget byggs.¨

– Man kan inte bygga kontor med en bit trä, vilket var vad som togs in vid dessa bilder, sade Hameed Haami när bilder visades upp från fastigheten.

Vår ambassad på Lidingö börjar bli för trång

– Vi ska bjuda in minst fem av er grannar så får ni själva se källaren, fortsatte han.

Fick klartecken från UD

I stället är det alltså UD:s protokollenhet, som inte deltog på mötet, som ser ut att få bära hundhuvudet efter den uppkomna situationen. De gav klartecken till Afghanistan att förvärva villan.

Hameed Haami påstod under mötet att han vid sju tillfällen personligen frågat UD via telefon om de behövde söka några speciella lov till följd av regler innan man förvärvade villan.

I juni 2018 kommer jag flytta in

– Vår ambassad på Lidingö börjar bli för trång, därför behöver vi den här fastigheten. Jag kan inte göra allt som krävs där, sade Hameed Haami.

Han svarade bland annat också på en fråga från den kvinnliga granne som styrde mötet, om varför han inte bor i huset.

Nytt möte snart

– Jag vet att jag sade till dig i mars 2017 att jag skulle bo här, men jag har även andra åtaganden. I juni 2018 kommer jag flytta in, svarade Hameed Haami.

UD och ambassadören ska inom kort ha ett nytt möte i frågan.