ANNONS

Afrikanska rytmer ska sätta fart på Årstaborna

David Dioubaté hoppade av skolan när han var 12 år och satsade på sång och dans. Här håller han i ett instrument gjort av kalebass.
David Dioubaté hoppade av skolan när han var 12 år och satsade på sång och dans. Här håller han i ett instrument gjort av kalebass.
För David Dioubaté är dansen en viktig del av livet. I oktober flyttade han från Guinea till Sverige och under vintern har han hållit i flera danskurser för elever i Stockholmsområdet.

Och i vår är det Årstas tur.
ANNONS

Under fem fredagar i vår kommer Folkets hus i Årsta att fyllas av afrikanska rytmer. Dansläraren och Årstabon David Dioubaté vill att nyfikna i alla åldrar ska få chansen att prova på västafrikansk dans och till sin hjälp kommer han att ha två trumslagare.

– Kursen är anpassad för nybörjare men den kommer samtidigt att vara professionell, säger Davids fru Clara Hedborg som hjälper till med att ordna danskurserna.

Trots att David Dioubaté bara har bott i Sverige i några månader har han redan hunnit med att hålla flera kurser för elever på olika dansskolor. Han tycker att eleverna är modiga, duktiga och avslappnade.

– Det är mycket energi i den guineanska dansen, mycket stora rörelser och så går det ganska fort.

David Dioubaté kommer från en familj med rötterna djupt förankrade i musiken och dansen.

När han var 12 år gammal slutade han skolan för att satsa på sina stora intressen, trots att hans mamma som är lärare först var skeptisk.

Några år senare började han som danslärare och blev också medlem i den berömde koreografen George Momboyes danskompani.

– Dansen och sången är en del av mitt blod, det är det jag kan och jag vill gärna sprida min kunskap vidare till andra. Jag hoppas också att jag får chansen att lära mig fler dansstilar och utvecklas som artist, säger David Dioubaté.

ANNONS
Fakta

Två trummisar

Fem fredagar under våren kommer David Dioubaté att lära ut västafrikansk dans på Loftet i Årsta Folkets hus.

Till sin hjälp kommer han att ha två trummisar.

Det första kurstillfället är nu på fredag den 18 januari.