Min lokala hjälte

After work hemma hos konstnär

”Stockholms konstvärld är hård så jag har skapat mitt eget galleri”, säger Stefan Lekberg.
”Stockholms konstvärld är hård så jag har skapat mitt eget galleri”, säger Stefan Lekberg.
Det finns mycket mental kyla i Stockholm, tycker konstnären Stefan Lekberg. Därför startade han Konstsoppan i sin lägenhet i Gröndal.

Han bjuder in alla som vill se på konst, lyssna på konserter – och möta andra människor.

Den som står i trapphallen utanför Stefan Lekbergs lägenhet anar inte vad som väntar där inne. Det är ju trots allt en alldeles vanlig trapphall och en ordinär ytterdörr, även om det står ”Konstsoppan” på en fasttejpad lapp.

– De flesta ropar ”Wow!” redan i hallen. Så förvånade blir de när de kommer in, säger Stefan Lekberg och skrattar.

Det är inte så konstigt. Stefan Lekberg har gjort om sin etagelägenhet på Gröndalsvägen 112 till en konstateljé. Stora målningar hänger på väggarna, och på golven finns ljuslyktor, snittblommor och hjärtformade sittkuddar. Ljus strömmar inte bara från fönstren utan även från en glaskupol som Stefan Lekberg gjort i taket.

Han har också målat alla ytor vita – möbler, väggar, tak och golv – och sedan slipat dem för att få en sliten ateljékänsla.

– Jag har tur som har en så fantastisk hyresvärd. Hon har låtit mig göra allt det här för att hon gillar det jag gör. Hon tycker om min konst och hon stödjer Konstsoppan, säger Stefan Lekberg.

Konstsoppan är den fest Stefan Lekberg bjuder in till ungefär en gång i månaden. Då är både Gröndalsbor och andra välkomna hit, för att titta på konst och lyssna på konserter med inbjudna musiker. Över en tallrik soppa och ett glas vin har man också chans att möta nya människor. Det gäller även Stefan Lekberg själv.

– Som konstnär är man ofta ensam. Det var bland annat därför jag startade Konstsoppan för åtta år sedan – för att få social näring och berika mitt hjärta. Det är en stor glädje för mig att laga soppa, tända ljus och göra fint – och möta andra människor. Var skulle jag annars göra det? Det finns ingen plats här i Stockholm där jag känner mig välkommen, säger han.

Som mest har 150 personer kommit, men 50–70 är lagom, tycker Stefan Lekberg. Då är chansen större att gästerna kan ta till sig hans konst. Många av tavlorna är stora dukar, meditativa och kraftfulla och i gränslandet mellan abstrakt och föreställande. Sin särprägel får de bland annat av favoritmaterialet bladguld och av tygsjok och lättspackel som gör dem tredimensionella.

Stefan Lekberg vill att målningarna ska öppna dörrar hos betraktaren.

Som före detta familjeterapeut vet han att det finns mycket inom människor som längtar efter att få komma ut. I många år arbetade han med personer som hade svåra problem. Han brann för dem men till slut kände han sig tömd på kraft. Det var då han hittade måleriet. Han köpte duk och färger och målade med fingrarna i timmar, som i trans.

– Det var som att hitta ett nytt universum. Plötsligt gav jag inte bort all energi, jag fyllde mig själv med den i stället, berättar han.

Det var 18 år sedan. Nu är han sedan många år konstnär på heltid. Och den 11 och 12 april bjuder han åter in allmänheten, denna gång på After Work – en chans att se på konst ihop med vänner och arbetskamrater.

Stefan Lekberg målar gärna stora dukar, med andlig inriktning.

Fakta

Bjuder på konstsoppa i lägenheten

Namn: Stefan Lekberg.

Ålder: 55 år.

Bor: I lägenhet på Gröndalsvägen 112, 8 trappor, sedan 15 år.

Yrke: Konstnär.

Aktuell: Bjuder regelbundet in allmänheten till sin lägenhet på Konstsoppa – en eftermiddag och kväll med konst, levande musik, vin och soppa. Nästa tillfälle är inte bestämt. Däremot blir det After Work den 11 och 12 april, kl 14–19. Kaffe serveras.

I sommar: Ställer ut i Galleri Havsgården utanför Nynäshamn.