Min lokala hjälte

Ägare villig att bärga vrak för 300 000 kronor

Vraket efter HMS Aspö brann i februari.
Vraket efter HMS Aspö brann i februari.
Vraket har brunnit och nu riskerar skeppsvirket att flyta ut i Stora Värtan.

I förra veckan fick Mitt i Södra Roslagen kontakt med båtens ägare.

– Numera täljer jag bara barkbåtar, säger han.

Vraket efter HMS Aspö har legat i Stora Värtan sedan slutet av 90-talet. Men ingen har velat kännas vid det. I en utredning som gjordes 2006 konstaterades att det skulle kosta upp emot 700 000 kronor att bärga den gamla minsveparen. Någon ägare har dock inte gått att nå. Förrän i förra veckan.

Då lyckades Lokaltidningen Mitt i Södra Roslagen komma i kontakt med den 60-årige man som båten senast stod registrerad på. Han bor i Östergötland och hävdar att han gav bort båten strax innan den gick på grund. Till vem vill han inte avslöja.

– Jag hade den för att skrota av metaller. Det var koppar, mässing, aluminium och rostfritt stål, säger mannen.

Han säger att han inte haft möjlighet att ta upp den. Men om kommunen kunde ge honom ungefär 300 000 kronor skulle det gå att lösa, menar han.

– Än så länge har jag inte haft möjlighet men med lite sponsring kan jag ta upp den. Då skulle jag kunna skaffa en båt och verktyg.

Mannen är pensionerad och ägnar i dag inte så mycket tid åt sitt intresse för båtar. Åtminstone inte i någon större skala.

– Numera täljer jag bara barkbåtar. Det är en hobbyverksamhet jag har, säger han.

HMS Aspö är i dag i sämre skick än någonsin efter att ha eldhärjats natten mot den 25 februari. Troligen var branden anlagd.

Brandförsvaret var på plats men beslöt ganska snabbt att vraket skulle få brinna ut där det ligger fastfruset intill Alholmsudd, mitt emot Viggbyholm. Nu finns risk att vrakdelar lossnar, driver ut och ställer till det för båttrafiken i sjön.

– Än så länge är det svårt att säga vilka problem som kan uppstå. Vi måste bevaka det här och se vad som händer när isen smälter, säger Gunilla Enggren, miljö- och hälsoskyddschef på Österåkers kommun.

Fakta

Minsveparen HMS Aspö

Levererades till flottan 1962.

Hade 23 besättningsmän.

42 meter lång.

Tredubbelt skrov i ek och furu.

Såldes till privatperson 1991.