Ägaren: ”Jag är alltid på min vakt”

Maskerade och beväpnade med falska automatvapen sprang rånarna mot guldbutiken i Saltsjöbadens centrum.

Väl där fick de snopet vända i dörren - affären var stängd.

Nu döms fyra män till ett års fängelse vardera för rånförsök.

Rami tittar ut över kassan. Det har gått snart tre månader efter rånförsöket mot hans guldbutik i Saltsjöbadens centrum, men händelsen har ändå satt spår.

– Jag är alltid på min vakt, det måste man vara, och ännu mer nu efter det som hände, säger han.

I förra veckan dömdes en 32-åring från Nacka, två 24-åringar från Stockholm och ytterligare en 30-årig man från Stockholm till ett års fängelse vardera för rånförsöket den tionde april.

Klockan var strax efter 11 på förmiddagen när polis larmades till centrum efter att flera maskerade och mörkklädda män setts springa ur en silverfärgad bil och mot gallerian med vapen i handen.

På vägen skrek de och riktade vapnen mot flera personer som råkade vara i vägen. En kvinna på platsen har i förhör sagt att hon först trodde att rånet var en filminspelning av tv-programmet ”Solsidan” innan hon förstod att det var ett rån. Då började hennes hjärta slå hårt och hennes ögon fylldes med tårar.

– Allt gick så fort och första tanken var att få bort barnen därifrån, har hon berättat.

När männen kommit fram till guldbutiken tvingades de dock snopet vända tillbaka. Butiken var stängd.

Rami, som var försenad, skulle just öppna när han hörde gråt och skrik utanför. Då hade rånarna precis sprungit iväg och Rami hade undgått dem med en hårsmån.

– Det var ren tur, men jag har tänkt massor på vad som skulle kunna ha hänt om jag varit här tidigare, säger han.

Männen kunde gripas rätt snart efter rånförsöket, men inte utan dramatik. En polis som var med vid gripandet trodde att rånarna skulle skjuta och att han och hans kollega därför kastade sig ur polisbilen och drog sina tjänstevapen.

Rånarna gav dock upp utan motstånd och det visade sig senare att deras AK 47:or endast varit attrapper.

De har själva inte velat berätta något om händelsen i förhör, men Nacka tingsrätt menar att bevisen mot dem tyder på att de verkligen haft för avsikt att begå rånet. I männens flyktbil hittades bland annat rånarluvor, kofot, ansiktsmasker, fotanglar, handskar och en soft air gun.

Rami är lättad över domen.

– Det känns bra att de åkte fast för det de gjorde, sådant ska man inte komma undan med, säger han.

Rami undkom rånarna med en hårsmån den där dagen i april. ”Jag skulle nog ha tagit upp fajten med rånarna även om de var fler än jag”, säger han.