Ägaren nära att träffas i huvudet

Osama Hermezi och Sabah Abdulrahims butik attackerade av stenkastare. Sabah Abdulrahim var nära att träffas i huvudet.
Osama Hermezi och Sabah Abdulrahims butik attackerade av stenkastare. Sabah Abdulrahim var nära att träffas i huvudet.
Två stora stenar kastades från ett garagetak in i Hjulsta gross. Ägaren var nära att träffas i huvudet.

– Vi kommer att stänga butiken om inte åtgärder vidtas. Vi vill inte dö här, säger Osama Hermezi, delägare.

Den första stenen kom flygande rakt mot Sabah Abdulrahim som stod i dörröppningen till Hjulsta gross i onsdags strax innan stängning. Han lyckades i sista stund flytta sig och stenen krossade en av rutorna.

– Jag förstod inte vad som hände. Stenen missade mitt huvud precis. Hade den träffat hade jag nog inte stått här säger, Sabah Abdulrahim, delägare till butiken.

Inne i butiken ringde Osama Hermezi till polisen. Han hann bara lägga på luren innan ännu en sten slungades genom luften och krossade ytterligare ett fönster i butikens entré.

Stenarna kastades av okända unga personer från ett garagetak vid butiken, och det är oklart varför de kastade.

Kvällen efter vid 20-tiden var det dags igen. Då kastades fyra stenar mot butiken. En ruta krossades. Polisen har lagt ned första förundersökningen eftersom de anser att det är omöjligt att knyta någon till brottet. Nu har butiksägarna startat en namninsamling i hopp om att få gehör för att sätta upp övervakningskameror på torget.

– Vi behöver hjälp. Kommer det inte några åtgärder så kommer vi att stänga butiken. Vi vill inte dö här, säger Osama Hermezi.

Hittills i år har 33 anmälningar om skadegörelse i Hjulsta kommit in till polisen, majoriteten av anmälningarna handlar om glaskross. Bland annat har fönster på de nyinflyttade fältassistenternas lokaler krossats och fönster på Einar Mattssons områdeskontor.

– Vi tar det här på största allvar och kommer göra det vi kan för att näringsidkarna ska känna sig trygga. Jag tror inte kamera­övervakning löser problemen utan hellre föra dialog med fältassistenterna som arbetar med ungdomarna i området. Det ligger i allas intresse att matbutiken finns kvar, säger Ylva Forslund, fastighetsförvaltare för Einar Mattsson.

På stadsdelsförvaltningen i Spånga-Tensta är man medvetna om problemen med skadegörelse i området.

– Tidigare har skadegörelsen varit mer riktat mot våra verksamheter, vilket är jättetråkigt. Att det nu också drabbar näringsidkare känns mycket tråkigt, säger Mikael Frejd, samordnare för brottsförebyggande arbete i stadsdelen.

Flytten av fältassistenternas kontor från Tensta till Hjulsta var också ett led i att arbeta förebyggande i området. Under våren och sommaren kommer stadsdelsförvaltningen arbeta med trygghetsskapande aktiviteter i Hjulsta.

– Vi har även fått i uppdrag att inrätta en fritidsgård i Hjulsta för unga mellan 13 och 18 år, som vi hoppas kan bidra till mer trygghet för alla i området, säger Pasi Rosenqvist, enhetschef för fältassistenterna i Spånga-Tensta.

Hade den träffat hade jag nog inte stått här.Sabah Abdulrahim

Fakta

Så ska Hjulsta bli tryggare

Sedan förra våren har områdespoliser arbetat i Hjulsta. Poliser som är öronmärkta för området. De ska nätverka i området och föreläsa på skolor.

Under våren och sommaren i år planerar stadsdelsförvaltningen trygghetsskapande aktiviteter i området.

Stadsdelsförvaltningen arbetar med att hitta lämplig lokal för att starta en fritidsgård i Hjulsta.

Källa: Polisen och Spånga- Tensta stadsdelsförvaltning