Välj ditt område
Astoriahuset.
Astoriahuset.

Ägaren vill riva Astoriahusets flygel genast

Nyheter Beslutet att riva Astoriahusets flygel är överklagat och innan frågan är avgjord får 1800-talsbyggnaden inte röras.

Men fastighetsägaren ansökte ändå om att få riva redan i februari.

Den ansökan avslogs dock av stadsbyggnadskontoret, som motiverade med att de inte vill ta några beslut om rivningslov innan planen vunnit laga kraft.

– Normalt inväntar man utfallet av planarbetet innan man ansöker om att få riva, säger en tjänsteman. De verkar vilja skynda på.

I december fick förslaget att riva huset ja av kommunfullmäktige. Men beslutet överklagades och innan det vunnit laga kraft får det inte röras.

Efter beslutet i fullmäktige sa fastighetsägaren Humlegården till Mitt i Östermalm att de vill sätta igång med rivningen så snart som möjligt.

På Humlegården hemsida står det att planerad byggstart är halvårsskiftet 2016, alltså just nu.

Huset mot gatan, Astoria-huset, ska i stort sett bevaras. I dag är det kontoriserat men ska åter bli bostäder med 15 lyxiga lägenheter.

Men den tidsplan som uppges är inte realistisk eftersom företaget kunde räkna med att det i Stadshuset omstridda beslutet skulle överklagas. Ärendet gick först till länsstyrelsen som i januari gav Humlegården rätt. Men det överklagades igen och ligger nu i mark- och miljödomstolen i väntan på avgörande.

Trots det skickade Humlegården redan den 29 februari in sin ansökan om att få riva flygelbyggnaden.

– Det är upprörande att inte låta planprocessen ha sin gång, säger Carl-Fredrik Paléus i Riddarens Hopp och Stureplans räddning, en grupp som arbetar mot rivningen.

Den projektchef som stod bakom ansökan, vill inte uttala sig om varför den skickades in innan planprocessen är klar. Han hänvisar vidare till Maria Lidström, Humlegårdens chef för investering och utveckling. Mitt i har utan framgång sökt henne.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Catti och Jari (Catti Brandelius och Jari Enqvist) gör musikperformance på Bredängs folkliga kulturfestival
Kultur

Späckad kulturfestival i Bredäng

Morgonkollen

Vaknade av explosion utanför villa

Trafik

Krock vid Barkarby skapade köer – tre skadade

Nyheter

Nu ryker glasskioskerna i Kungsträdgården

Nyheter

Begränsad Kårstalinjetrafik från nystarten

Nyheter

Lotta Edholm (L):”Låt staden betala vakterna”