Ägarlägenheterna i Dalénum är slut

Olof Pettersson Herold på terrassen till det som ska bli Dalénums dyraste ägarlägenhet. Sju av tio som valt att boka ägarlägenheter i Dalénum är från Lidingö och den största gruppen är 60-talister.
Olof Pettersson Herold på terrassen till det som ska bli Dalénums dyraste ägarlägenhet. Sju av tio som valt att boka ägarlägenheter i Dalénum är från Lidingö och den största gruppen är 60-talister.
Det är halvtid för byggandet av öns nya stadsdel Dalénum. JM:s experiment med ägarlägenheter verkar ha lyckats – alla 36 är redan upptagna.

– Intresset har varit enormt, säger projektledaren Olof Pettersson Herold.

Ägarlägenheterna ligger på andra parkett från vattnet i Dalénum. Från sjätte våningen har man utsikt över Stockholms inlopp och grannarna som redan flyttat in i sina bostadsrätter en bit bort.

Här uppe byggs den största och dyraste ägarlägenheten, 158 kvadratmeter bostadsyta och en nästan lika stor terrass runt om. Priset: över 15 miljoner kronor.

– Det här är den lägenhet som har bäst läge, högst upp i huset med sjöutsikt och uteplatser i flera vädersträck. Den är exklusiv och unik i sitt slag, säger JM:s projektledare Olof Pettersson Herold.

Det var för två år sedan som JM beslutade sig för att starta ett pilotprojekt med ägarlägenheter i Dalénum. Ingen av de 36 lägenheterna finns nu kvar till försäljning.

– Det är ett försök som har gått mycket bra. Det fanns dem som hade väntat på just den här produkten. Jag tror att många av dem vill ha mer kontroll över boendeekonomin och inte vara del av en bostadsrättsförening, säger Olof Pettersson Herold.

När man köper en ägarlägenhet får man ett mer självständigt boende och kan fritt bestämma om renovering och uthyrning. JM uppskattar att 20 procent av de som bokat ägarlägenheterna i Dalénum planerar att hyra ut dem.

Ägarlägenheter är dyrare per kvadratmeter än bostadsrätter i Dalénum, men månadsavgiften är ungefär hälften så hög. Ägarna delar bara på kostnaderna för gemensamma ytor som tak och hissar och JM försöker minimera det gemensamma ägandet.

– Varje lägenhet har ett mer självständigt värmesystem med individuell värmemätning. Om en granne har glömt att stänga ett fönster mitt i vintern så behöver det inte kosta dig något, säger Olof Pettersson Herold.

Dalénum är JM:s första projekt med ägarlägenheter i Sverige, men fastighetsföretaget har erfarenhet av boendeformen från byggprojekt i Danmark, Finland och Norge där ägarlägenheter är mycket vanligare. I Sverige infördes ägarlägenheter som boendeform 2009, men det är fortfarande ovanligt.

– Här har det inte blivit så vanligt som man hade trott att det skulle bli. Bostadsrätten har en lång historia i Sverige och många bostadskonsumenter uppfattar nog den som en ägd bostad, fast den egentligen inte är det, säger Elisabeth Martin, vd för Stockholms byggmästareförening.

Det fanns dem som hade väntat på just den här produkten.olof pettersson Herold

Fakta

Boende med äganderätt

Ägarlägenheter innebär att du själv bestämmer om du vill måla om, byta kök eller hyra ut bostaden. Man får pantsätta, belåna och överlåta sin fastighet, precis som med en villa eller ett radhus.

För gemensamma utrymmen som tak, fasader, hissar och stamdelningar bildas en samfällighetsförening som varje ägarlägenhet i huset äger del i. Kostnaden för driften fördelas mellan delägarna.

Källa: Lantmäteriet