Aggressiv pitbull bet Nisse till döds

Här i Malins park bets Nisse ihjäl den 19 december. Saknaden är stor. ”Han var som en familjemedlem”, säger matte Monica.
Här i Malins park bets Nisse ihjäl den 19 december. Saknaden är stor. ”Han var som en familjemedlem”, säger matte Monica.
Nisse blev 12 år.
Nisse blev 12 år.
Papillonen Nisse bets ihjäl på promenaden. Nu hoppas matte Monica att ägaren till den attackerande hunden kontaktar polisen.

– Jag vill inte ha någon kompensation. Men det borde krävas större ansvar av hundägare.

Den 19 december 2012 var Monica ute på den vanliga kvällspromenaden med sin tolvårige papillon Nisse i Malins park. De gick ofta vägen förbi gungorna och träden genom den lilla parken; en lugn oas mitt bland höghusen i Ör, ett stenkast från Råstasjön.

Plötsligt kom en hund i koppel av rasen pitbull emot dem. Den anföll och bet Nisse tills han låg livlös på marken. – Jag skrek och svor och försökte slå undan hunden. Det blev som ett svart moln i huvudet, berättar Monica.

Chockad tog hon sin Nisse i famnen och åkte till veterinären.

– Nisse tittade väldigt stelt på mig. Men det var som att han suckade till, jag hoppades ju att han skulle överleva.

Hos veterinären kunde man konstatera att bitsåren gjort Nisse hjärndöd. Han fick en spruta i hjärtat och somnade in.

Några veckor senare har chocken övergått i sorg när Monica tar en promenad i parken.

– Tjejen som höll i hunden sa att den bara ville leka. Och så händer det här tragiska. Tänk om det hade varit ett barn? Örskolan ligger här bredvid och det är många barn ute och leker, dagmammorna är i parken varje dag med små barn som kravlar runt. Man ska inte behöva vara orolig, varken när man är ute med hundar eller barn, säger Monica.

Hon har polisanmält attacken mot Nisse. Anmälan gäller bristande tillsyn över hund. Monica hoppas att hundägaren kontaktar polisen, alternativt donerar pengar till Hundstallet.

– Jag vill inte sätta dit någon eller ha någon kompensation. Det ger mig inte Nisse tillbaka. Tjejen som höll i kopplet hade inte en chans att hålla emot. Men det borde krävas munkorg och större ansvar av både köpare och säljare av vissa raser, säger hon.

Debatten om så kallade kamphundar flammar upp emellanåt, en slags licens har föreslagits. I Danmark har 13 raser förbjudits. Men hos Stockholmspolisens djurskyddsgrupp talar man om ett ”hundägarproblem” hellre än att vissa raser skulle vara mer aggressiva.

– Hundspråk är komplicerat och i vår synvinkel ska alla som skaffar hund ha kunskap. Men ju kraftfullare hund desto större blir ju skadan, säger gruppchefen Joakim Johansson.

1 200 brott mot tillsynslagen anmäldes i länet 2011, en ökning med 20 procent från 2010. Många gäller okopplade hundar.

När en hund attackerat en annan hund är det ganska sällan det leder till en utredning.

– Ofta handlar det om att hundägare inte är överens om ekonomiskt kompensation, då är det inget polisiärt ärende. Olyckshändelser är heller inga brott. Vad vi kan göra är att skriva föreläggande mot hundägaren, som munkorgstvång. Bryter man mot det är man skyldig att böta, säger Joakim Johansson.

Under 2012 minskade ärendena med så kallade kamphundar något.

– Fram till 2011 såg vi tendenser på en hänsynslös avel på så kallade kamphundar. Det handlade om ägare som skaffade hund i fel syfte, som attribut för vapen. Men fler verkar inse att hundarna kräver mycket stimulans och motion. Har en hund en utpräglad kamplust måste man hantera den därefter, säger Joakim Johansson.

Hemma hos Monica är tomrummet efter Nisse stort.

– Nisse är enormt saknad, han var som en familjemedlem. Han var vår fjärde papillon och vi hade bestämt att han skulle bli vår sista. Men det skulle ju inte sluta så här, säger hon.