ANNONS

Aggressiv ton har präglat modulhusdebatten

I rummet där Brommapolitikern Cecilia Obermüller (MP) med flera svarade på frågor satt hela tiden en polis och bevakade. Men mötet gick lugnt till.
I rummet där Brommapolitikern Cecilia Obermüller (MP) med flera svarade på frågor satt hela tiden en polis och bevakade. Men mötet gick lugnt till.
En stadsdelspolitiker som hotas till livet, vakter på informationsmöten och ett flyktingboende som hålls hemligt. Tonläget i debatten om de planerade flyktingmodulerna är högt och ibland aggressivt.
ANNONS

För ett par veckor sedan var det informationsmöte på Örbyskolan om de planerade flyktingmodulerna på Älvsjömässans extraparkering. Där hade politikerna civilklädda vakter.

– De tog väl i för att vi skulle känna oss trygga. Det var första gången som jag hade det i alla fall, säger Karin Gustafsson (S), vice finansborgarråd.

Från det att staden i mars offentliggjorde tänkbara platser har debatten stundtals varit aggressiv. Vid ett möte tidigare i vår, som arrangerades av invånare i Sundby och Flysta, blev politikern Johan Heinonen (S) hotad till livet.

– Jag hamnade i en diskussion utanför lokalen innan själva mötet. Då blev jag hotad till livet av en man som var där. Två andra personer som stod i närheten tog mannen åt sidan och bad honom att lugna ner sig. Senare kom han fram till mig och bad mig om ursäkt och jag accepterade ursäkten, säger han.

Johan Heinonen säger att han anser att saken är utagerad, men har ändå polisanmält hotet. Han har varit politiskt engagerad i över 30 år, men har aldrig tidigare blivit hotad.

Karin Wanngård (S), finansborgarråd vill inte uttala sig om hon har fått några hot. Men mötet i Örby var inte första gången som politikerna har civilklädda vakter.

– Jag skulle önska att det inte behövdes, men tyvärr fungerar det inte så idag. Det vore ännu värre om vi inte kunde ha möten överhuvud taget.

För en och en halv månad sedan skapade staden en särskild mejladress för synpunkter och frågor om modulbostäderna. I förra veckan låg det 631 mejl i inkorgen.

Fredrik Jurdell, vd för SHIS bostäder, som ska driva boendena, har fått ett hundratal mejl och telefonsamtal från oroliga eller arga medborgare. Han har inte fått något hot riktat mot sig personligen.

ANNONS

– Det är viktigt att vara tydlig med att det är fullt tillåtet att vara arg och orolig, men man får inte gå över gränsen.

På flera informationsmöten har det kommit personer som inte bor i området för att ställa kritiska frågor och bilda opinion. På ett möte i Danderyd nyligen deltog medlemmar från den högerextrema organisationen Nordisk ungdom.

– Det förekommer att det kommer folk utifrån för att ställa frågor som utifrån deras perspektiv borde ställas och som sprider oro. Man bör vara medveten om det när man organiserar möten, säger Daniel Pohl, chefredaktör på tidningen Expo.

I Hässelby-Vällingby planeras just nu för två flyktingboenden för barn. Ett av dem ska ligga i en före detta vårdcentral. Var det andra ska placeras vill socialförvaltningen inte berätta.

– Vi har sagt att vi kanske ska hålla den exakta adressen hemlig av säkerhetsskäl, det har varit en del skadegörelse på vissa håll när vi berättat var vi ska öppna ett boende. Det finns en hotbild när det blir känt var verksamheten ska öppna, säger Peter Svensson, ekonomichef på socialförvaltningen.

Om man väljer att hemlighetshålla uppgiften blir det i så fall första gången staden hemligstämplar en plats där ett flyktingboende ska öppna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.