Ahmed, 12, utan hjälp efter slarv

Ahmeds mamma förstår sin son bättre än någon annan. Här sitter Ahmed med mamma, syster, pappa och juridiska ombudet Josef Benauda.
Ahmeds mamma förstår sin son bättre än någon annan. Här sitter Ahmed med mamma, syster, pappa och juridiska ombudet Josef Benauda.
Ahmed Ghazi är svårt handikappad och behöver hjälp nästan dygnet runt. Nu har han hamnat i glappet mellan två kommuner och får ingen assistans alls.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger hans juridiska ­ombud.

Ahmed Ghazi sitter i sin rullstol i vardagsrummet i Brandbergen. Han kan inte prata och hör i princip ingenting, trots hörapparaten. Men han ler och lägger ifrån sig sockerkaksbiten för att ta i hand när Lokaltidningen Mitt i kommer på besök.

Ahmed är tolv år gammal och i stort behov av hjälp. Han har en cp-skada, är lätt förståndshandikappad och har svårt att kommunicera. Ahmed har inget talat språk och är både urin- och avföringsinkontinent, vilket innebär att han behöver någon som ständigt håller koll på när det är dags att gå på toaletten. Dygnet runt.

– Ahmed behöver mest hjälp med att kommunicera, men han behöver också hjälp att förflytta sig, klä på sig och att sköta sin personliga hygien, berättar mamman Iman Fadel Abdelamir.

Flytten från Gustavsberg till Haninge i april förra året har orsakat stora problem för Ahmed och hans familj. Den senaste månaden har han inte fått någon personlig assistans alls – på grund av Värmdö kommuns märkliga agerande, menar Ahmeds juridiska ombud Josef Benouda.

Flera månader innan familjen flyttade meddelade de kommunen om att de tänkte söka personlig assistans i Haninge i stället. Så gör man alltid eftersom handläggningstiden i en ny kommun ofta är flera månader lång.

Värmdö meddelade då att kommunen hade ett avtal med Haninge som gjorde att Ahmed kunde fortsätta få hjälp från Värmdö även efter flytten.

Ahmed var då beviljad assistans under ytterligare ett och ett halvt år innan kontraktet löpte ut i september.

Sedan hände det märkliga. Med en veckas varsel fick familjen veta att Värmdö inte tänker förlänga Ahmeds assistans.

Nu har han stått helt utan hjälp i över en månad och ärendet är fortfarande inte utrett i Haninge kommun.

– Det konstiga är att handläggaren i Värmdö ringer och bokar in två olika tider för omprövning som de sedan själva bokar av innan vi får veta att de inte tänker ompröva ärendet. De kunde åtminstone ha förlängt kontraktet året ut så att vi fått tid att söka hjälp i Haninge. Jag har aldrig varit med om något liknande, och jag har jobbat som juridiskt ombud i sju år, säger Josef Benouda.

Varken familjen eller Josef Benouda har fått någon förklaring till varför Värmdö plötsligt inte ville förlänga Ahmeds assistans, mer än att något kontrakt mellan kommunerna inte längre fanns.

Handläggaren hänvisar till socialchefen Ylva Sjögren, som inte har ringt tillbaka till Benouda.

– Socialtjänstlagen är väldigt tydlig med att hemmavarande kommun, alltså den man bor i, är den kommun som man ska söka assistans i, säger hon till Lokaltidningen Mitt i.

Ylva Sjögren hänvisar till att hon inte kan uttala sig i enskilda fall. Men efter en fullmakt från Ahmeds föräldrar svarar hon så här i ett mejl:

”Avtalet gäller inte längre mellan kommunerna på grund av att det är uppsagt, och familjen bor i Haninge kommun. De bor i Haninge kommun och kan ansöka om de insatser de behöver där.”

Socialchefen i Haninge, Morgan Norberg, vill inte heller uttala sig i enskilda fall, men säger att man har haft ett kontrakt med Värmdö – i ett enda fall.

– Det avtalet sa socialchefen i Värmdö upp ensidigt utan att vi är överens om uppsägningen, ­säger han.

Just nu sköter Ahmeds familj själva all vård utan att få någon ersättning för heltidsarbetet. Att Ahmed får hjälp från Haninge så snart som möjligt önskar sig hans mamma mer än något annat.

– Vi känner oss väldigt illa behandlade, säger Iman Fadel Abdelamir.

Fakta

Hjälp med allt

Rätten till personlig assistans regleras i lagen om särskilt stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS).

Personlig assistent får ofta barn som behöver hjälp att förflytta sig, gå på toaletten eller som behöver matas.

Källa: Socialstyrelsen