Åhörare nerslagen i Södertörns tingsrätt

Förra veckan blev en kvinnlig åhörare nerslagen vid Södertörns tingsrätt.

Samtidigt håller säkerheten på att ses över. Snart kan besökare få passera genom larmbågar.

Förra måndagen blev en kvinnlig åhörare nerslagen i väntrummet utanför säkerhetssalen i rätten. Övervakningskamerorna filmade händelsen och väktare grep den misstänkte gärningsmannen som även han var åhörare.

– Hon ramlar omkull, slår huvudet i en vägg och tuppar av en stund, säger Johan Siverland, stationsbefäl vid Södertörnspolisen.

Säkerheten vid domstolarna har debatterats flitigt. I somras kom lagen som tillåter fast kontroll av alla besökare med larmbågar.

Södertörns tingsrätt kan bli först i Stockholmsområdet med fasta larmbågar vid huvudentrén. Det skulle innebära att alla som ska besöka tingsrätten för att göra ett ärende, vara åhörare eller delta i ett mål visiteras.

– Södertörns och Stockholms tingsrätter är prioriterade i diskussionerna, säger Thomas Östman, säkerhetschef för tingsrätterna i Stockholm, Södertörn, Nacka, Solna och Attunda.

Han berättar att det ­ibland blir bråk i rättssalen eller utanför den, men att det hittills aldrig förekommit vapen i bråken.

Att Södertörns tingsrätt kan bli först med de hårdare kontrollerna hänger ihop med att den ofta behandlar ganska tunga brottmål, berättar Petra Lund, chef för Södertörns tingsrätt.

I Göteborg, Malmö, Södertälje, Lund och Blekinge finns redan larmbågar vid huvudentréerna. Där får besökarna genomgå en flygplatsliknande kontroller. Besökarnas väskor och fickor söks igenom. Därefter går besökaren genom en metalldetektorbåge.

– Man får väga mellan säkerheten och den personliga integriteten. Visst kan det uppfattas som kränkande att bli visiterad och att man tittar i väskor. Men Domstolsverket bedömer att säkerheten måste gå först. Men det är upp till varje domstol att bestämma om detta behövs, säger Thomas Östman.

I dag används larmbågar vid säkerhetsklassade mål i Säkerhetssalen i tingsrätten. Säkerhetssalen har en egen ingång från kortsidan på byggnaden. Men skulle alla besökare till tingrätten visiteras skulle det kräva en del ombyggnation, menar Petra Lund.

– Vi har många besökare och ombud. Det kräver en fungerande organisation. På morgonen kan det vara flera hundra som ska in i byggnaden. Det kan behövas två linor in då, säger Petra Lund.

Om cirka ett år kan Södertörns tingsrätt ha permanenta, säger säkerhetschef Thomas Östman.

Fakta

Vilka kontrolleras?

Alla som deltar i ett mål eller besöker rätten av andra skäl kontrolleras i metalldetektorn.

Domstolens anställda, nämndemän, åklagare och advokater slipper dock.

Källa: Domstolsverket