ANNONS

Här stormar AIK-supportrarna planen på Friends

Maskerade AIK-supportrar tar sig in på planen under höstderbyt mot Djurgården.
Maskerade AIK-supportrar tar sig in på planen under höstderbyt mot Djurgården.
Sju AIK-supportrar döms för våldsamt upplopp i samband med derbyt mot Djurgården i augusti i fjol.
Enligt domen ingick flera, bland dem en 31-årig Solnabo, i den grupp supportrar som tog sig in på planen på Friends arena och kastade bengaler mot motståndarklacken.
ANNONS

Det var i pausen av Stockholmsderbyt på Friends Arena i Solna den 27 augusti i fjol som bråket inträffade. Upprinnelsen var att en person från Djurgårdssidan tog sig fram till motsatt sida och rev ner en banderoll som hängts upp av en av AIK:s mer våldsamma supportergrupperingar.

Reaktionen blev häftig. Ett stort antal AIK-supportar, varav några var maskerade, tog sig ner från läktaren och in på planen. Bland dem fanns en 31-årig Solnabo som nu döms. Ordningsvakter och ett par poliser försökte förgäves stoppa dem, men var chanslösa när de trängde fram mot den södra kortsidan, där bortasupportrarna fanns.

Kastade bengaler

Väl där kastades ett antal bengaliska eldar mot Djurgårdsläktaren.

Enligt domen är en 25-årig man att betrakta som anförare av upploppet. Filmbilder visar enligt domen hur han uppmuntrar andra att följa med.

”Han vänder sig även åt sidan och gör flera rörelser med ena armen som tingsrätten inte kan uppfatta som annat än att frammanna folksamlingen runt honom”, skriver rätten.

Träffades av tegelsten

Enligt domen skingrades folksamlingen på planen först när kravallpolis kom till platsen.

Efter matchen utbröt oroligheter utanför arenan när en grupp AIK-supportrar försökte nå fram till rivaliserande supportrar, men stoppades av polis. I samband med det kastades ytterligare bengaler och en polisman träffades på armen av en kastad tegelsten.

Villkorliga domar

Fem personer mellan 20 och 33 år döms för sin delaktighet i det första upploppet inne på arenan. De döms även för brott mot ordningslagen för att de obehörigen beträdde planen.

Tre personer döms för delaktighet i upploppet efter matchen. En 31-årig Solnabo deltog, enligt domen, i  både planstormningen och upploppet efteråt.

ANNONS

Påföljderna varierar från villkorlig dom med samhällstjänst till skyddstillsyn med samhällstjänst samt i ett fall villkorlig dom med dagsböter.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.