Airsoftspelare vill leka krig i Huddinges skogar

Patrick Swora, 24, vill spela airsoft i Huddinges skogar, nu söker han lov hos kommunen.
Patrick Swora, 24, vill spela airsoft i Huddinges skogar, nu söker han lov hos kommunen.
Spelet airsoft är en mer krigsrealistisk variant av paintball, vapnen är kopior av riktiga och ofta används mer avancerad utrustning.

Nu vill några Huddinge-bor spela airsoft i kommunens skogar.

De mest inbitna airsoft-nördarna klär ut sig till olika militära specialstyrkor, delar upp lag och utkämpar låtsaskrig, ibland i flera dagar. En del butiker säljer de rätta kläderna, avancerad kommunikationsutrustning och verklighetstrogna replikor, berättar Trångsundsbon Patrick Swora, 24.

Riktigt så seriöst är det inte för honom, i alla fall inte än. Sedan tre månader tillbaka spelar han och några vänner från Huddinge airsoft.

Airsoft är egentligen en mer sofistikerad form av paintball, med skillnaden att vapnen ser mer riktiga ut och att man inte använder färgkulor utan andra ofarliga kulor av olika kaliber.

– Jag fick höra att det var ett kul alternativ till paintball och att det var lätt att komma in och lära sig, det är mycket gemenskap och man lär sig snabbt reglerna. Sedan är det bra motion, det är betydligt värre än ett pass på gymmet, säger han.

Enligt Patrick Swora är det stränga regler som gäller. Det är strikt 18-årsgräns, det är krav på skyddsutrustning för ögon, och det finns tandskydd och andra skydd för kroppen.

Man ställer också in vapnen noggrant, genom att kalibrera dem i olika säkerhetsavstånd och genom att hålla de avstånden undviker man skador, förklarar Patrick Swora.

I airsoft slipper man också kladdet från paintballens färgkulor.

– Det är mer av en gentlemannasport, man måste medge att man blir träffad för någon färg visar inte skotten, säger Patrick Swora.

Är det inte risk att folk blir rädda när de ser en krypskytt smyga runt i skogarna?

– Jag har hört skräckhistorier där polis blivit tillkallade, men det gäller att vara noggrann med allt. Man sätter upp lappar överallt i närområdet innan, man meddelar polisen och man ska ha god kontakt med kommunen för att undvika missförstånd.

I dag spelar många från Stockholm airsoft i skogar utanför Akalla i norra Stockholm. Det vill Patrick Swora och hans vänner ändra på. I en skrivelse till Huddinge kommun ansöker de om att få spela på skogsmark som tillhör kommunen, med tillägget att de skjuter komposterbara, miljövänliga kulor som försvinner i naturen.

– Vi har talat med polisen och där säger man att det räcker med tillstånd från markägaren, i det här fallet kommunen, säger Patrick Swora.