ANNONS

Åk från Djurgården med nya amfibiebussen Estelle

Det må låta som en James Bond-film från 70-talet. Men bussen som kör på Östermalms gator – och i vattnet vid Djurgården – är verklig. Även om Roger Moore inte sitter bakom ratten.
ANNONS

– Det finns en propeller och ett ­roder i aktern och chauffören, eller kaptenen, styr båten med en joystick i vattnet, säger Max Ekwall, en av grundarna till företaget Oceanbus, som ligger bakom farkost­en.

Det är en riktig Östermalmstur den ovanliga farkosten ger sig ut på under en timme. Resan börjar och slutar vid Djurgården där hon kör ut i Stockholms vatten förbi Grönan, bort mot Nybroviken och tillbaka. Därefter kör hon på hjul till Stureplan längs Karlavägen, tillbaka ner mot Diplomatstaden och ut till Djurgården igen.

– Vi hade sett amfibiebussar i andra städer och fattade inte varför det inte fanns i Sverige, berättar Max Ekwall.

– Och det här är ett sätt att få stockholmarna att turista i sin egen stad. Det är en rätt sjuk upplevelse att köra tio ton buss rakt ner i vattnet.

I två år har Max och hans bror jobbat med att få till amfibiebuss­en Estelle, som är döpt efter den lilla prinsessan.

Säkerhetskraven har varit stenhårda och det tog längre tid än man hade hoppats för att få farkosten godkänd att använda. Men i helgen började den köra för fullt.

– Det har varit lite knixigt att få den godkänd som buss på land och passagerarfartyg i vatten, säger Max Ekwall.

Det känns lite läskigt, är den helt säker?

– Svenska myndigheter skulle aldrig godkänna vår amfibiebuss om de inte var 100 procent säkra på att den klarade uppgiften. Min bror och kollega var vid två tillfällen i USA tillsammans med Transportstyrelsen – så de har haft full koll från första skruv, säger Max Ekwall.

ANNONS

För farkosten är byggd i USA. Ett lastbilschassi har byggts in i ett speciellt skrov som gör att bussen kan köra rakt ner i vattnet. Enligt Max Ekwall har USA-tillverkaren gjort 69 amfibiebussar som finns ­­­­­­i olika delar av världen.

– Det har varit ett större jobb än vi trodde och det har i princip varit två heltidstjänster under två år som gått åt. Men vi brinner för det här och folks reaktioner när de ser den har varit bättre än vi trodde. Alla stannar upp och kollar.

Båtbussen kommer att köras tills isen lägger sig.

Den propellerförsedda farkosten har väckt viss uppståndelse.

Fakta

Båtbussrutten tar 75 minuter

Turen utgår från Blå Porten på Djurgården. Därefter tar den sig fram på Östermalms gator innan den dyker ner i vattnet vi Djurgårdsbrunnsviken och vidare i vattnet mellan Strandvägen, Skeppsholmen och Djurgården.

Turen tar 75 minuter och kostar 260 kronor (150 kronor för barn 3-9 år).

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.