Akalla stekhett på bomarknaden

Daniel Forssten är nöjd med sitt köp trots att den är bland de dyraste treorna som sålts i Akalla
Daniel Forssten är nöjd med sitt köp trots att den är bland de dyraste treorna som sålts i Akalla
Trycket på lägenheter i Akalla är högt och priserna fortsätter att stiga.

Daniel Forssten köpte en trea för rekordpriset 1,7 miljoner.

– Det var värt pengarna. Akalla är ett väldigt undervärderat område.

Lägenheten på Sibeliusgången ligger på översta våningen, är stor och ljus med fantastisk utsikt. Daniel Forssten, 25, flyttade in för en vecka sedan och har nu börjat möblera sin nya bostad.

Han köpte den 81 kvadratmeter stora lägenheten för 1 720 000 kronor i somras, vilket gör den till en av de dyraste treorna som sålts i Akalla enligt mäklare som Lokaltidningen Mitt i pratat med. Men Daniel Forssten är nöjd med sitt köp och tycker att lägenheten var värd varenda krona.

– Den är riktigt fräsch och nyrenoverad. Jag är förvånad att den inte gick för mer.

Just Akalla har blivit allt mer populärt de senaste åren. Med det har lägenheterna blivit dyrare, berättar mäklaren Pia Müller på SkandiaMäklarna, som sålde trean till Daniel Forssten.

– Det beror dels på att vi har en ganska stor inflyttning i området. Många som pluggar på KTH i Kista väljer att bo här och det blir mycket inflyttningar i och med de växande företagen i Kista.

Siffror från Kista Science City visar att sysselsättningen i företagsklustret ökade med 20 procent mellan 2000 och 2010.

Dessutom har priserna varit relativt låga tidigare vilket gör att det fanns utrymme för dem att gå upp.

– Akalla börjar nå upp till Kista-priser nu och så har det inte varit tidigare. Vi är på ganska låga nivåer fortfarande om man jämför med andra områden i Stockholm. Det finns marginaler för dem att gå upp, säger Pia Müller.

Inte heller mäklaren Süleyman Esen, från Fastighetsbyrån i Kista, är förvånad över de stigande priserna i området. Han förklarar att bostadsbristen och de höga hyrorna på hyresrätter och andrahandsuthyrningar bidrar till ökningen.

– Allt fler som har möjlighet köper i stället. Folk har börjat förstå hur bra kvaliteter det finns här. Det ligger centralt, nära tunnelbana och det finns många grönområden, säger Süleyman Esen.

Så länge bostadsbristen och de höga hyrorna fortsätter tror han att det är en bra investering för framtiden att köpa lägenhet i Akalla.

Daniel Forssten pysslar i sin lägenhet. Här vill han bo i några år framöver och oroar sig inte över att gå med förlust vid en försäljning.

– Nej, jag har inte tänkt så mycket på det. Jag vet att det är ett bra område. Nu vill jag mest bo in mig.

Folk har börjat förstå hur bra kvaliteter det finns härSüleyman Esen, mäklare

Fakta

Priserna i Västerort ökar mest

Mellan 2005 och 2012 steg snittpriset för en trea på 75 kvadrat i väs terort med 71 procent, vilket är den största ökningen av alla områden i kommunen.

Snittpriset för en trea i västerort på 75 kvadrat förra året var 1,6 miljoner kronor, 21 866 kronor per kvadratmeter.

Snittpriset per kvadratmeter i Spånga-Kista steg från 11 099 till 20 642 kronor mellan 2005 och 2012.

Källa: Mäklarstatistik