Akallaelever lär sig koda

Volontärer från Microsoft och Kodcentrum hjälper elever under ett tidigare Hour of Code.
Foto: Maria Uhr
Volontärer från Microsoft och Kodcentrum hjälper elever under ett tidigare Hour of Code. Foto: Maria Uhr
I onsdags fick elever från årskurs 4 på Oxhagsskolan vara med i Hour of Code på Microsofts huvudkontor i Kista för att få lära sig mer om kodning och digitalt skapande.

I onsdags fick elever och lärare från två klasser i årskurs 4 från Oxhagsskolan i Akalla vara med i Hour of Code på Microsofts huvudkontor i Kista.

Hour of Code är ett så kallat hackaton som arrangeras av Microsoft tillsammans med den ideella föreningen Kodcentrum.

Syftet är att få fler medvetna om behovet att få barn och unga att utforska kodning och digitalt skapande.

Under dagen får eleverna bland annat prova på att skapa spel.

–   I förlängningen handlar programmering och digitalt skapande om demokrati, då det är kunskaper som behövs för att kunna vara med och påverka samhällsutvecklingen i stort och i smått. Alla barn måste få chansen till att skapa digitalt, oavsett bakgrund, säger Emelie Dahlström, generalsekreterare för Kodcentrum i ett pressmeddelande.

Samhället behöver kodare. EU-kommissionen beräknar att det kommer att saknas nästan en miljon programmerare i EU år 2020, vilket påverkar både ekonomi och innovationstakten.

–  Fler barn och unga måste få möjlighet att lära sig koda och utforska digitalt skapande för att kunna uppfylla det behov av programmerare som finns. I framtiden kommer kunskap inom olika kodspråk för unga vara lika fundamental som kunskaper inom engelska är idag, säger Joke Palmkvist, ansvarig för skola- och högre utbildning på Microsoft.