ANNONS

Akallahandlare oroliga för framtiden

Butikerna på Sibeliusgången 16 i Akalla.
Butikerna på Sibeliusgången 16 i Akalla.
Butiksinnehavarna på Sibeliusgången 16 i Akalla är oroliga över om de får vara kvar efter renoveringen av fastigheten.
– Vi vet inte om vi får komma tillbaka, säger Emad Eltieb, som driver Afro Americans Cosmetics.
ANNONS

Svenska bostäder håller på med ett omfattande renoveringsarbete i både Husby och Akalla.  Fastigheten på Sibeliusgången 16 i Akalla där det finns fem lokala butiker på markplanet är ett av husen som ska genomgå en totalrenovering.

Butiksägarna är oroliga över om de får vara kvar vid torget efter omgörningen.

– Alla är oroliga över hur det ska gå. Det är svårt att inte få veta hur det blir. Vi behöver planera hur vi ska göra inköp till exempel, så vi inte köper på oss för mycket. I Husby fick de besked ungefär ett och ett halvt år innan renoveringen satte igång, säger Emad Eltieb, som driver Afro American Cosmetics.

”Vi vet inte vad som kommer att hända”

Han säger att handlarna har försökt att få klara besked från Svenska bostäder om hur det blir med deras hyreskontrakt efter renoveringen.

– Vi vet inte vad som kommer att hända. Det vi vet är att vi inte kan vara kvar i lokalerna när renoveringen sätter igång, säger Emad Eltieb.

En Akallabo som är orolig över att butikerna ska försvinna säger att det är jätteviktigt med levande butiker i centrum.

– Det är roligt när det finns butiker i centrum och de blir även en trygghet för barnen när de ska gå hem från läxhjälpen till exempel. Det känns bra att veta att ägarna i butikerna finns där i centrum. De flesta har varit på plats länge och man känner de som driver dem, säger han.

Kan inte ge besked i nuläget

Marie Hallberg, lokaluthyrare på Svenska bostäder, säger att hon förstår handlarnas oro.

– Men vår ambition är att kunna erbjuda lokalhyresgäster att komma tillbaka till lokalerna i fastigheten efter en renovering.

ANNONS

Till en början var byggstarten planerad till 2018, men projektet på Sibeliusgången 16 är framskjutet.

– Renoveringen är planerad att sätta igång 2019 så i dagsläget kan jag inte ge något konkret besked, detta får vi återkomma till, säger Marie Hallberg.

Under renoveringen ska hela fastigheten tömmas. Då kommer Svenska Bostäder att ta upp diskussionen med hyresgästerna om tillfälliga lokaler eller eventuellt andra överenskommelser som ska gälla under renoveringstiden.

Under 2018 räknar Marie Hallberg med att diskussionerna om evakueringslokaler har kommit igång.

– Då räknar vi med att kunna ge besked om fortsättningen också, säger Marie Hallberg.